• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Dağıstan Çeçenistan sınır sorunu!?

Dağıstan Çeçenistan sınır sorunu!?
1944 yılında sürülmeden önce bölgede ikamet eden Çeçenler yeni oluşturulacak Auhov ilçesinin Çeçenistan sınırlarına verilmesini talep ediyor. Uzmanlar bu sorunun bir anda Kuzey Kafkasya’nın en büyük sorununa dönüşebileceğine dair uyarılarını yeniliyor.

İbrahim Ali / Bakü

Dağıstan ile Çeçenistan arasındaki sınır sorununun temeli 1944 yılının Şubat ayında yaşanan olaylara dayanıyor. Belirtilen tarihte resmi kayıtlara göre toplam 14 bin 900 Çeçen-Akkinler'in bölgeden sürülmesine ve onların yerine Lak ve Avarların konuşlandırılmasına karar verildi.

SSCB yönetimi tarafından verilen karara göre daha önce Auhov olarak bilinen bölgenin ismi de Novolakskiy – Şubat Mayıs arasında kısa bir süre de olsa Beriyevskiy olarak bilindi – olarak değiştirildi. Şu anda Kalininaul ve Leninaul olarak isimlendirilen Aktaş-Auhov ve Yurt-Auhov köyleri Kazbek ilçesine verildi. 1956 yılında Çeçenlerin sürüldüğü bölgelerden vatanlarına geri dönmesinden sonrasında ise Avarlarla komşu köylerde meskun oldular. 1991 yılında Dağıstan Halk Meclisinin kararı ile Auhov ilçesinin yeniden kurulmasına ve bölgede ikamet eden Lakların ise Mahaçkale’nin Kizilyurt ve Kirov ilçelerine taşınmasına karar verildi. Kararın 1992’de Dağıstan Yüksek Şurası tarafından da onaylanmasına rağmen hala uygulanmaması devlet yetkilileri tarafından mali sorunların çözülmemesi olarak gösterilmekte.

Bölge analistlerinin kanaatine göre ise Kremlin sarayı tarafından yapılan mali destek memurlar tarafından hortumlandığı için süreç 20 yıldan fazla bir süredir ki tamamlanamadı. Konu Rusya devlet başkanı Putin ile toplantıda Milletlerarası İlişkiler Konseyinin üyesi ve Kavpolit gazetesinin genel yayın yönetmeni Maksim Şevçenko tarafından gündeme taşınmasına rağmen çözüme kavuşmadı ya da kavuşturulmadı. Uzmanlarsa Kuzey Kafkasya halkları arasında sorunların devam etmesinde zaman zaman ise büyümesinde Kremlin sarayının da çıkarlarının olabileceği yönünde görüş bildiriyor.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/haber-analiz/418936/dagistan-cecenistan-sinir-sorunu

Bu haber toplam 3165 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim