• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Dünya sisteminin kurucu kararsızlığı

Dünya sisteminin kurucu kararsızlığı
Türkiye dünya sisteminin kabuk değiştirdiği bu dönemde ciddi kararlar almak mecburiyetinde.

Ya kurucu kararsızlık içindeki dünya sisteminin verili tercihlerinden birini yaparak özgür olduğu avuntusunu yaşayacak ya da seçim yapacağı şartları, ihtimalleri kendi belirleyip sahaya sürecek.

Dünya sistemi nicedir kıvranıyor, kabuk değiştirecek fakat kabuğunu kıramıyor, anlaşılan kesif muhafazakarlık güdüsü ilk defa kapitalizmi bağnaz bir tutuculuğa teslim etmiş. Hayır, dünya sistemi kıvranıyor derken müjdeci “çöküş meraklısı” stratejistlerin dediği gibi ne sistemin ne ABD’nin çökeceği iddiasının kuyruğuna takılacağız.

Dünya sistemi bugün “kurucu kararsızlık” aşamasında!

Öncelikle belirtmek gerekir ki Soğuk Savaş dinamiklerini göz önüne almayan herhangi bir yorumun, çıkarımın geçerliliği olmaz; dünya sistem kutuplaştırmalarla varlık alanını genişletir.

Kapitalist dünya sistemi, teknik ve teknolojinin gelişimine, kâr maksimizasyonunu sağlayacak mekanizmalara, ulaşım ağına ve askeri güce bağlı olarak merkezini değiştirdi, zaten yeri geldiğinde değiştirir.

Küreselleşme ve neoliberalizm döneminde şirket hegemonyasına bağlı olarak ulus devletler ikinci plana düşünce “merkezsizlik” evresine geçildi. Soğuk Savaş yıllarındaki ABD İmparatorluğunun duvarların yıkılmasıyla gücünün kırıldığı yorumları yapıldı.

Tuhaf değil mi “Medeniyetler Çatışması-Tarihin Sonu” çıkışlarıyla ABD gücünün gerilediği yorumlarının eş zamanlı piyasaya sürülmesi... Yine enteresan gelmiyor mu bugünlerde duvarlar tekrar yükseliyor, yıkılan ve yeniden inşa edilen duvarların arasında “dünya-süper gücü”nün çöktüğünü zihinlere kazıma gayreti... Buna yine günümüzde dolaşıma sokulan “aslında ABD’nin çokbaşlı çatışma içinde olduğu”, “oyun kurma yeteneğini kaybettiği”, “ipleri Avrasya’ya, Rusya ve Çin’e kaptırdığı” iddialı propagandayı da eklemek gerek.

Öyle ya ABD Ortadoğu’da “başarısız darbe girişimleri” yapıyor, DEAŞ’ı desteklediğini ayyuka çıkarıyor, Ortadoğu dizaynını Rusya’nın inisiyatifine kaptırmış... Üstelik bu “yeteneksizliklerini” gizlemek için Kudüs-YPG provokasyonları düzenliyor... bizden de hala Amerikan yüzyılının bittiğine, WASP’ın defansa çekildiğine ikna olmamız isteniyor!

İhtişamlı mağlubiyetler en başta çöküş ve büyüklük paranoyaları üzerinden gelir; ABD merkezli sömürgeci dünya sisteminin “kurucu kararsızlık” sonrasına hazırlanmasını bize “ABD çöküyor” diye yutturmak isteyenler aslında Türkiye’ye pranga vurmaya hazırlananlardır. Dünya sisteminde gözle görülen bir çatlaktan da söz edemeyiz, kurucu kararsızlığın verdiği yer bulma endişeleri aceleci ittifak arayışlarına götürüyor.

Devamı: http://www.star.com.tr/acik-gorus/dunya-sisteminin-kurucu-kararsizligi-haber-1313456/

Bu haber toplam 1016 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim