• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Düş ile yola düşen bir yazar Necati Kanter

Düş ile yola düşen bir yazar Necati Kanter
İlk kitabı Bizim Şehrin Divaneleri’nden sonra ikinci öykü kitabı İsmigül’ü yayımlayan Necati Kanter, coğrafyasına dair detaylar ve insani dokunuşlarla kuruyor öykülerini. Serdar Arslan yazdı.

“Hikâye, nüansları yakalama sanatıdır.” Rasim ÖzdenörenRuhun Malzemeleri kitabında hikâyeyi böyle tanımlıyor. Hayatın bir detayına, insani bir dokunuşa yaslanan hikâyeler gücünü bu detay ve dokunuşların sahiciliğinden ve samimiliğinden alır. Hikâyenin biçimsel yapısı ne olursa olsun, bu insani detaylar hikâyeyi değerli kılar. İlk kitabı Bizim Şehrin Divaneleri’nden sonra ikinci kitabı İsmigül’ü yayımlayan Necati Kanter, böylesi detaylar ve insani dokunuşlara temasla kurmuş hikâyelerini. 

İnsandan coğrafyaya

Babası ölen, annesi de yeniden evlenen bir çocuğun hissiyatı, babasını kaza kurşunu ile kaybeden bir çocuğun durumu, geç vakitte sinemadan çıkıp evine dönen öykü karakterinin yaşadığı korku ve bu korkunun öykü yazarının yaşamına tatlı bir tebessüm olarak tercüme oluşu, çalmayı kafasına koyduğu çizmenin ardından camiye kadar giden hırsızın cami ve günah arasında yaşadığı çelişki… Bu gibi son derece insani detayların üzerine inşa etmiş Kanter öykülerini. Tabi bu kadarla sınırlı değil; bazı öykülerde ancak kişisel olarak tanık olunabilecek detaylar yer alırken, kimi öyküler ise bir coğrafyanın ortak hissiyatına dair detaylar içeriyor.

Kendiliğine sadık bir yazar

Necati Kanter, bir Harputlu. Hançeresindeki sesler de Harput’a ait. Öykülerinin yolunun Güllübağ’dan, Buzluk Mağarası’ndan, Süt Kalesi’nden geçmesinin, karakter isimlerinin gül kokmasının nedeni bu. Kanter, kendiliğine sadık bir yazar bu noktada. Kendi toprağının ve insanının hissiyatını çok iyi kavramış bir yazar. Fakat bu kendilik yerel coğrafya ile sınırlı değil kesinlikle. Bosna’daki Müslümanların derdiyle dertlenip Mostar Köprüsü’ne ağıt yakan, OğlunuYemen’e şahadet şerbeti içmeye gönderen Ukuş Bibi’ye dert ortağı olan, pişmanlığıyla Efendimizin hırkasını giyme saadetine eren Ka’b’a yol arkadaşlığı yapan bir yazar Necati Kanter. Onun kendiliği içine böylesine geniş bir coğrafyayı sığdırabilmesindeki hüneri ise yolda olması ile ilgili.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19975/dus-ile-yola-dusen-bir-yazar-necati-kanter.html

Bu haber toplam 1633 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim