• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Edebiyatçılarımızın müze olan evleri

Edebiyatçılarımızın müze olan evleri
Türkiye’de her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Müzeler Haftası” kapsamında; Sait Faik Abasıyanık, Necati Cumalı, Rıfat Ilgaz, Kemal Tahir, Mehmet Akif Ersoy, Tevfik Fikret, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Cahit Sıtkı Tarancı ve Ziya Gökalp gibi önemli yazar ve şairlerimizin müzeye dönüştürülen evleri hakkında bilgiler derledik.

Türk edebiyatına yön veren ünlü şair ve yazarların doğup büyüdüğü, son yıllarını geçirdiği ve önemli eserlerini kaleme aldığı müze evleri; kalemlerinden o sözcüklerin, o cümlelerin nasıl ortaya çıktığı, hayatları, kişilikleri konusunda fikir edinmek adına en temel kaynak niteliğini taşıyor.

Sait Faik Abasıyanık-Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Kitaplarının telif hakkını ve mal varlığını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlayan Türk hikâyeciliğinin öncü isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın Burgazada’da yaşadığı ve pek çok hikâyesini kaleme aldığı köşkü müze haline getirilmiş. 1939 yılında babasının ölümü üzerine, kışları Şişli’de, yazları Burgazada’da yaşamaya başlayan Sait Faik Abasıyanık, yaşamının özellikle son 10 yılını adada geçirir ve ada günlerinden geriye ölümsüz eserlerden oluşan paha biçilmez bir miras bırakır.

Yazarın, yaşamına tanıklık etmiş eşyaları, fotoğrafları, mektupları, kartpostalları, eserlerine konu olan sayısız hatırasının izlerini taşıyan birçok eşya ve belgeyi ziyaretçileriyle buluşturan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, 22 Ağustos 1959 tarihinde açılmış. Sergilenen eserler arasında usta yazarın lise diploması ile nüfus cüzdanı da bulunuyor.

1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yoluna devam eden Sait Faik Abasıyanık Müzesi, ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Darüşşafaka Cemiyeti tarafından 2009 yılında güçlendirme, restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan müze, 11 Mayıs 2013 tarihinde yenilenmiş yüzü ile yeniden konuklarını ağırlamaya başlamış. Ziyaretçilerini, okurlarını, Sait Faik’in dünyasında büyüleyici bir yolculuğa çıkaran müze ev,  yazarın vasiyeti doğrultusunda ücretsiz olarak hizmet vermektedir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/edebiyatcilarimizin-muze-olan-evleri-h35314.html

Bu haber toplam 797 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim