• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

En yüksek başarı şiirde yaşanıyor

En yüksek başarı şiirde yaşanıyor

Şair Cevdet Karal’ın son çalışması ‘Uzun Sürdü Hazırlığım’ Türkiye Yazarlar Birliği’nin şiir ödülüne layık görüldü. Şiirde parıltılı bir dönem yaşandığını belirten Karal, “Türkiye en yüksek başarı ve özgüveni tüm alanlar içinde bence şiir sanatında ortaya koyuyor. Ve bu hiçbir karşılık beklenmeksizin yapılıyor” diyor.

2015 yılında çıkardığı ‘Cesedi Nereye Gömelim’ ile Necip Fazıl Şiir Ödülü’ne layık görülen şair Cevdet Karal’ın 2017’de okura ulaşan ‘Uzun Sürdü Hazırlığım’ kitabı Türkiye Yazarlar Birliği tarafından yılın şiir kitabı seçildi. Karal ile ödüller ve günümüz şiiri üzerine konuştuk.

* Ödüllerin sizdeki karşılığı ve etkisi nedir?

İki ödül de beni mutlu etti, ikisi de benim için birer dönüm noktası olan çalışmalarımın ardından geldi. Ödüllerin, göz önünde bulunmamayı seçmiş bir sanatçı yönünde yapılmış birer tercih olmaları bence önemliydi.

TÜRKÇE KALDIRIMLAR’I BEKLEDİ

* Edebiyat çevresinde zaman zaman “Şiir öldü mü?” sorusu ortaya atılıyor. Bu konuda sizin görüşünüz nedir?

Şiir öldü mü sorusu bildiğimiz kadarıyla İsa’dan çok önceki yıllara kadar gidiyor. Bu sanatınsa Âdem’in cennet bahçesinden yeryüzüne inişi ve kendinin farkına varışıyla başladığına inanma eğilimindeyiz.

Mustafa Kutlu’nun aynı başlıktaki, çok yeni yazısına atıfta bulunuyorsunuz. Aslında o yazıda pek de muğlak olmayan, eskisi kadar sorulmasa da, sorunun gerçekte sıhhate delalet ettiği şeklinde bir nokta var. Kutlu çabuk düşünür, hızlı yazar. Duygusu yoğun, fikri kestirmedir. Söz konusu yazısı da bir duygu yazısıdır. O bugün iyi şiirler yazıldığını inkâr ediyor değil. Biliyor, seviyor ve söylüyor. Ama yazısı bir düşünce yazısı olmadığı için şiir ve büyük şiir, şair ve büyük şair ayrımı yapma sorumluluğu duymuyor. Belki anlayışını sezdiriyor. Tam da burada onun kuşkuyla karşılanmasını gerektirecek bir Arif Nihat Asya örneği var.

Devamı: https://www.yenisafak.com/hayat/en-yuksek-basarisiirde-yasaniyor-2992573

Bu haber toplam 785 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim