• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Enver Paşa'nın Davetlisi Edebiyatçılar, Çanakkale Savaşı'nı Nasıl Anlattılar?

Enver Paşa'nın Davetlisi Edebiyatçılar, Çanakkale Savaşı'nı Nasıl Anlattılar?

Beşir Ayvazoğlu; şair-yazar, ressam, musikişinas ve birkaç fotoğrafçıdan oluşan Heyet-i Edebiye'nin 10 gün süren yolculuğu hakkında kaleme aldığı ''Edebiyatın Çanakkale’yle İmtihanı – Arıburnu ve Seddülbahir’de 10 Gün'' kitabında hem yaşananları hem de günün şartlarını anlatıyor. Mustafa Uçurum yazdı.

Edebiyatçıların yaşadıkları çağa tanık olmak gibi bir sorumlulukları belki keskin kurallarla belirlenmiş bir kıstas değildir ama yazmak aynı zamanda şahit olmaktır da. Kurulan her cümle aslında yaşanan çağın bir nevi aynasıdır. Geçmişi bırakın, günümüz için de geçerli bir yargı bu. Günümüzde de yaşanan iç ve dış gelişmeleri bir şekilde eserlerine taşıyan edebiyatçılar, yarınlar için bir kaynak bırakmış da oluyorlar ister istemez.

Çanakkale bir zaferdir ve tarihimizde de millet olarak Çanakkale dendiğinde içimizde çırpınıp duran heyecanın ve coşkunun tarifine bazen kelimeler bile kifayetsiz kalır.

Çanakkale savunmasının devam ettiği yıllarda Başkumandan Vekili ve Harbiye Nazırı Enver Paşa’nın, Osmanlı entelektüellerine yönelik Çanakkale cephesine bir daveti var. Davetin tam metni şu şekilde: "Vazifelerini, askerlerimiz gibi maatteessüf ciddi ve fedakârane ifaya muvaffak olamayan genç şair ve ediplerimizden bazılarını mevki-i harbe davet buyurmuşlardır. Aynı zamanda bir iki ressam, bir iki musikişinas, birkaç fotoğrafçı ve sinemada med’uvven sahne-i harbe azimet edeceklerdir. Arkalarında haki renkte elbise ve kollarında beyaz zemin üzerine gayet zarif yapılmış yeşil yapraklardan ibaret bir nişan bulunacaktır."

Bu davete uyan şair ve yazarlar yollara düşüp Çanakkale’ye gidiyor. Bu yolculuk ile ilgili ayrıntıları Beşir Ayvazoğlu, Kapı Yayınları arasından çıkan (2015) “Edebiyatın Çanakkale’yle İmtihanı – Arıburnu ve Seddülbahir’de 10 Gün” adlı eserinde anlatıyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28143/enver-pasanin-davetlisi-edebiyatcilar-canakkale-savasini-nasil-anlattilar

Bu haber toplam 1300 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim