• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Hak ve sorumluluk dengesi kurulamıyor

Hak ve sorumluluk dengesi kurulamıyor
Prof. Dr. Şamil Dağcı, Bursa'da 'İslam Hukukunda Haklar ve Sorumluluklar' konu etrafında bir söyleşi gerçekleştirdi. Ahmet Serin etkinlikten notlarını aktarıyor..

Hak ve sorumluluk kavramları, insanoğluyla yaşıttır.” diye sözlerine başladı AÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şamil Dağcı. Birlik Vakfı Bursa Şubesi'nin 23 Ocak Cuma akşamki Cuma Meclisinde konu “İslam Hukukunda Haklar ve Sorumluluklar”dı. Aslında bu iki kavram, yeryüzündeki tüm hayatın tanzimine dayanak oluşturan iki önemli kavramdı ve düşünüldüğünde de, tüm kültürler, tüm inanışlar için de insanlıkla yaşıttı.

Hukukun da üzerinde çok durduğu bu iki kavram, aynı zamanda kapsamı konusunda üzerinde bir türlü ittifak edilemeyen iki kavramdır da.” diye sözlerine devam etti Prof. Dağcı. Gerçekten de yaşadığımız hayat ve bu hayatı sorunlu kılan olaylara baktığımızda, sürekli olarak bu iki kavramın ihlaliyle karşılaştığımızı söylemek mümkün. Dünya üzerinde cari olan Batı kaynaklı medeni hukukun bu kavramlara nasıl baktığını ve bu kavramları nasıl yorumladığını az çok biliyoruz. Peki, ama İslam nasıl bakıyor bu kavramlara, hangi anlamları yüklüyor? Prof. Dağcı, sohbeti boyunca bu sorulara cevap aradı.

İslam’a göre hak ve sorumluluk

Kur’an’ın bu kavramlara nasıl yaklaşıp nasıl açıkladığını da şu sözlerle anlattı Prof. Dağcı: “Kur’an’da hak kavramı çok geçer. Hak, değişmeyen gerçektir. Bunun yanında kıyamet için de 'Yevmi’l-hak' denir. Biz Müslümanlar, Allah’a 'Cenab-ı Hak' da deriz. Bu kavramlar bize hakkı anlatır.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19325/hak-ve-sorumluluk-dengesi-kurulamiyor.html

Bu haber toplam 862 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim