• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Haki Renk Üniformalar Ne Zaman Giyilmeye Başlandı?

Haki Renk Üniformalar Ne Zaman Giyilmeye Başlandı?
Selçuklu’da askeri kıyafetler nasıldı? Osmanlı’da değişiklikler ne zaman başladı? Yeşil üniformanın tarihi nedir? Güvenlik güçlerinin kıyafetlerini dönemler üzerinden inceledik.
ürk-İslâm tarihi ile başlattığımız kıyafet ve askeri malzemeler dosyamızda Osmanlı güvenlik güçlerinin kıyafetlerini dönemler üzerinden inceledik. Elbise-i Askeriye Nizamnamesi ile kıyafet değişikliklerini araştırdık ve birçok kaynaktan okumalar yaptık. Dosyamızda, Cumhuriyet dönemi ile birlikte değişen kıyafetleri de sizlere sunmaktayız. “Selçuklu’da askeri kıyafetler nasıldı? Osmanlı’da değişiklikler ne zaman başladı? Yeşil üniformanın tarihi nedir?” gibi merak ettiğimiz soruların cevaplarını dosyamızda bulabilirsiniz.
 
Başlangıcından Anadolu Selçukluların Sonuna Kadar Türklerde Kıyafet Biçimi - Fikri Salman 

Yazar kitabında, giyim ve kuşamın insanoğlu için önemini vurgulayarak, Anadolu Selçuklu Devletinin son dönemine kadar Türklerde giysi biçimlerini inceler ve her dönemin kendine özgü kıyafet biçimlerini ele alır.

 

Türk giysi biçimlerini araştıran bu eserde, çeşitli malzemeler üzerinde görülen figüratif süslemelerden yararlanılmıştır. Heykel, duvar, resmi, çini, seramik, madeni eserlerin yanısıra mezarlarda, kurganlarda bulunan giysiler ve kumaş parçalarının da çalışmaya yön verdiği belirtilir. Kitabın giriş bölümünde Türk uygarlıklarına ait giysi türleri hakkında bilgi verilir. Türklerin ilk tarihine kadar uzanan bir araştırma yapılır. Bu dönemlerden; Anav, Kelteminar, Afanesievo, Karasuk ve Mayemir kültürlerine de değinilir. Diğer bölümlerde İskit kültürü ve askeri kıyâfetleri mercek altına alınır. İskitlerde kimi zaman kumaştan yapılmış parçalar kimi zaman da miğferlerin öne çıktığı ifade edilir.

Kitapta Selçuklu dönemi iki başlıkta incelenmektedir: Büyük Selçuklular ve Anadolu Selçukluları. Giysi motiflerinde genellikle minyatürler kullanılmaktadır. Türk giysileri; sosyal, gündelik ve askeri hayatta olmak üzere örnekleri ile verilmektedir.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/28498/haki-renk-uniformalar-ne-zaman-giyilmeye-baslandi

Bu haber toplam 1940 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim