• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Hattatlar Dubai’de ‘Mushaf kitabeti’ için buluştu

Hattatlar Dubai’de ‘Mushaf kitabeti’ için buluştu
Doç. Dr. Fatih Özkafa ile Dubai Milletlerarası Mushaf Kitabeti Projesi üzerine hasbihal ettik

İbrahim Ethem Gören | Dünya Bülteni/ Kültür Servisi

Birleşik Arap Emirlikleri Kültür Bakanlığı son sekiz yıldır İslam coğrafyasından hattatları Dubai’de mushaf kitabeti için bir araya getiriyor.

Ramazan aylarında gerçekleştirilen hattatlar buluşmasında muhtelif ülkelerden Dubai’ye davet edilen sanatkârlar birer cüz yazarak Mushaf-ı Şerif’i tamamlamış oluyorlar.

Hattatlar, Kur’an-ı Kerim’in inzal olmaya başladığı ‘Bin aydan daha hayırlı’ Kadir gecesine kadar aynı ebat, renk ve hususiyetleri haiz aharlı kâğıtlara siyah is mürekkebiyle standart kamış kalem kalınlıklarıyla eş zamanlı olarak cüzleri yazıyor.

Türkiye, Cezayir, Tunus, Irak, İran, Suudi Arabistan, B.A.E., Mısır, Suriye, Katar, Kuveyt, Ürdün, Filistin, Malezya, Bangladeş gibi ülkelerden davet edilen hattatlar Mushaf-ı Şerif’i en güzel bir şekilde yazabilmek için gayret sarf ediyor.

Son 5 yıldır mezkur gayretin içinde yer alan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslâm Sanatları ve Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Özkafa, Dubai Milletlerarası Mushaf Kitabeti Projesi’ni şu cümlelerle değerlendiriyor:

“Kur’an-ı Kerim’in, gerek daha iyi anlaşılmasına gerekse daha güzel bir şekilde sanata aksettirilmesine yönelik her türlü gayret, köklü bir medeniyet telâkkisine işaret eder. Bu asil geleneğin yeniden inşa ve ihya edilmesine katkıda bulunacak bu gibi faaliyetlerin önemi asla küçümsenmemelidir. Çünkü hat sanatı, Kur’an-ı Kerim’in en güzel şekilde yazılması esası üzerinde gelişmiştir ve Türk-İslâm medeniyetinde yazma Mushaf geleneği yüzyıllardır devam etmiştir. Bir hattatın sanattaki nihaî gayesi ise Kur’an-ı Kerim’i olgun ve estetik bir tavırla yazabilmektir. Bu projeye dahil olan her hattat sadece bir cüz yazmış olsa da, böyle bir şereften hissedar olmak bizim için iftihar vesilesidir.’’

 

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/kultur-sanat/370045/hattatlar-dubaide-mushaf-kitabeti-icin-bulustu

Bu haber toplam 739 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim