• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

İbnülemin'in Kapısını Çalmadan 19. Yüzyıla Giremezsiniz!

İbnülemin'in Kapısını Çalmadan 19. Yüzyıla Giremezsiniz!
Twitter’dan değerli floodları yazı haline getirmeye devam ediyoruz. M. Murtaza Özeren, @fahmethilmi’nin, İbnülemin Mahmut Kemal İnal’a ve çevresine dair okunabilecekler hususunda bir tavsiyename niteliğindeki tweetlerini derledi.

Twitter’dan değerli floodları yazı haline getirmeye devam ediyoruz. @fahmethilmi’nin İbnülemin Mahmut Kemal İnal’a ve çevresine dair okunabilecekler hususunda bir tavsiyename niteliğindeki tweetleri toparladık.

***

24 Mayıs Osmanlı mirasını sırtlanıp bugüne taşıyan İbnülemin M. Kemal İnal’in sene-i devriyesiydi. İnal’ı bilmek, ecdad edebiyatı yapanlara vacip, tarihçilere farz-ı ayndır.

Amacım İbnülemin’i tanıtmak değil, onu tanıma merakı uyandırmak. Osmanlı mirasını bugüne taşımak ne demek? Bunu öğrenmek için okumak gerekiyor, ama anlamak için eserlerine şöyle bir bakmak fikir verir. En bilinenleri, Son SadrazamlarSon Asır Türk ŞairleriSon Hattatlar,Hoş Sada: Son Asır Türk Musikişinasları. Bunlar dışında çok mufassal ve değerli takdim yazıları ile yayına hazırladığı metinler, romanları ve gayrımatbu âsârı da var. Tek başına hazırladığı bu eserlerin çok daha zayıfları için dünya kadar ekipler kurulup fonlar tahsis ediliyor.

Siyaset, edebiyat, sanat... Özellikle bu alanlarda ama aslında her konuda, İbnülemin'in kapısını çalmadan 19. yüzyıla giremezsiniz! Büyük, çok büyük iş İbnülemin’in yaptığı...

Kimseye eyvallahı olmayan, kimseye benzemeyen bir devr-i kadim efendisi

Dediğim gibi, niyetim onu anlatmak değil. Hakkında o kadar çok menakıb var ki. Muazzam bir kitap/yazma koleksiyonu, muazzam bir musiki meclisi, muazzam bir hüsn-i hat koleksiyonu... Kimseye eyvallahı olmayan, kimseye benzemeyen bir devr-i kadim efendisi. Yazdıklarını ve hakkında yazılanları okumanızı hararetle tavsiye ederim. Yazdıkları malum... Hakkında ne okuyabilirsiniz? Biraz buna cevap vermeye çalışayım.

Önereceğim ilk metin: Son Asır Türk Şairleri'nin son kısmındaki "Kendime Dair" başlıklı otobiyografik bölüm.

İkinci metin: Rahmetli Ömer Faruk Akün hocanın DİA'daki İbnülemin Mahmud Kemal maddesi. İbnülemin hakkındaki en mufassal ve mühim metin ise Hüseyin Vassafmerhumun kaleminden çıkmış; bu eseri Fatih M. Şeker hoca hazırladı, Dergah Yayınları arasından neşredildi. (1,2) Hüseyin Vassaf’ın metni muhteşem, fakat Fatih Şeker’in uzun takdim/değerlendirme yazısı da çok mühim…

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/24672/ibnuleminin-kapisini-calmadan-19-yuzyila-giremezsiniz

Bu haber toplam 1000 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim