• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

İslamcı Partiler Demokrasiyi Güçlendiriyor

İslamcı Partiler Demokrasiyi Güçlendiriyor
İslamcı siyasetçilere gittikçe artan destek, seçmenin tercihlerindeki bazı değişikliklere işaret ediyor.

Mohamad Radytio - Endonezya

Son yıllarda, müslüman ülkelerdeki İslamcı partilerin seçim zaferlerine şahit oluyoruz. Fas’tan Malezya’ya kadar peşin hükümlerle haksız yere popülizmle suçlanan İslamcı siyasetçiler seçimlere damgalarını vuruyorlar. Bu ön yargılı yaklaşımların son örneklerinden birini, Council on Foreing Relations isimli New York, ABD merkezli düşünce kuruluşundan Joshua Kurlantzick’in yayınladığı raporda gördük.

Kurlantzick’in raporunda Endonezya ve Malezya’da İslamcıların yükselişe geçmesinin, demokrasinin gerilemesine bir örnek teşkil ettiğini ve bu durumun, İslamcıların bulundukları her yerde sistemi dinamitlemeye meyyal olmaları hasebiyle mezkur ülkeler için vahim neticeleri olacağını iddia ediyor. Kurlantzick, İslamcıların ne yaparsa yapsın ABD için güvenilir bir partner olamayacağını da ekliyor. Kurlantzick’in bu yazdıklarıyla kerameti kendinden menkul bir kehanette bulunuyor.

Gerçekte ise Endonezya ve Malezya’daki İslamcı siyasetçilerin asılsız ekonomik vaatlerde bulunduğu; yani popülizm falan yaptığı yok. İslamcıların sosyal eşitsizlikten nemalandığını ve Suudi Arabistan’ın da bu İslamcı partilere malî destek verdiğini (bilakis, aslında siyasal İslamcılara düşmandır); dolayısıyla Endonezya ve Malezya’daki seçmeni bu partilere oy verdikleri için eğitimsiz olmakla itham ederek Kurlantzick küstah ve dayatmacı bir tavra bürünüp iktidara gelmelerini engellemeye çalıştığını söylediği aşırılık yanlılarıyla aynı dili konuşmuş oluyor. İslamcı siyasetçilere gittikçe artan destek, seçmenin tercihlerindeki bazı değişikliklere işaret ediyor. Hem Malezya’da hem de Endonezya’da Kurlantzick’in “cahil seçmen” iddiasını çürütecek gelişmeler yaşanıyor.

Mesela Malezya’da, Ulusal Güven Partisi (PAN) hem sol ve liberal hem de İslamcı çevrelerden teveccüh görebiliyor. Tam tersi de yaşanabiliyor. Malezya İslam Partisi (PAS), ülkenin batısındaki Selangor eyaletindeki zengin ve eğitimli seçmenin desteğini alabilyor. Yani uzun lafın kısası, olup bitenler Kurlantzick’i haklı çıkarmıyor. Hatta mesela İslamcıların yardımıyla Selangor ve Penang’ta başında Çin kökenli Lim Kit Siang’ın olduğu muhalif yönetimler teşekkül ettiğini not etmek gerek. İki taraf arasındaki düşmanlığın asıl sebebi ise Çinli ve liberal gruplar; zira hem sözlerinde durmuyorlar hem de İslamcılara dayatmalarda bulunuyorlar.

Devamı: http://www.dunyabulteni.net/haber-analiz/418879/islamci-partiler-demokrasiyi-guclendiriyor

Bu haber toplam 785 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim