• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Konya, Süheyl Ünver'e Neler Borçlu Neler

Konya, Süheyl Ünver'e Neler Borçlu Neler
Kubbealtı Neşriyat, Ünver Hoca’nın defterlerinden seçkiler oluşturup yeni nesillerin istifadesine sunmakla, Türk kültürü için çok değerli bir hizmeti yerine getirmiş oldu. Yasemin Dutoğlu, ''Süheyl Ünver'in Konya Defterleri'' üzerine yaz

Medeniyetlerin yeni nesillere aktarılmasında kemerlerin kilit taşı gibi görev üstlenmiş insanlar vardır. Sanki yeryüzüne özel bir vazifeyi ifa etmek üzere çok özel bir donanımla gönderilmiş gibidirler. İşte muhterem Süheyl Ünver hocamız da bu gibi insanların bir numunesi olarak Türk medeniyet tarihinin son yüzyılında bir yol gösterici, bir ışık kaynağı, adeta ismiyle müsemma bir yıldız olarak parlamaktadır. Onun hakkında daha fazla bilgi almak isteyen okurlarımız, kitabi sanatlarımız başta olmak üzere Türk mimarlık ve sanat tarihi alanında yeri doldurulamaz hizmetleri olan Ünver Hoca hakkında daha önce sitemizde yayınlanmış yazılara, ve özellikle de şu yazıya bakabilirler: http://www.dunyabizim.com/suheyl-unver/1668/suheyl-unver-ve-gulbun-mesara

Süheyl Hoca’nın güzel sanatlarla alakasını izah ettiği şu cümleleri, onun ince ruhu ve erdemli kişiliği hakkında fikir sahibi olmaya yetiyor: “Irsen gelişen  ve ruhuma işleyen sanat hevesim beni mütevazı, sessiz, mücadelesiz bambaşka bir adam yaptı; ahlakımı düzeltmeye amil oldu. Mesleğim dışında meşgalem oldu. Hekimliğimin insanlık tarafını geliştirirken, insanlara karşı şefkat ve bağlılık hislerim arttı. Beni dinlendiren ve ruhumu ilâ eden sanat kimliğim, benim zevk ve his cephemdir.”

Konya kültür havzasına dair düşülen notlar

Kubbealtı Neşriyat, Ünver Hoca’nın defterlerinden seçkiler oluşturup yeni nesillerin istifadesine sunmakla, Türk kültürü için çok değerli bir hizmeti yerine getirmiş oldu. Bu defterlerden Kubbealtı Neşriyat tarafından yayınlanan ilk seçki 2006 yılında çıkan ve 2013 de ikinci baskısını yapan Konya Defterleri’dir. Kızı Gülgün Mesara ve Mine Esiner Özentarafından yayına hazırlanan eserin tasarımını Ersu Pekin yapmış. 280 sayfadan müteşekkil olan eser, Ünver Hocanın 1956 ile 1975 arasında müteaddid defalar yaptığı Konya seyahatlerinde tuttuğu ve bugün Süleymaniye Kütüphanesi’nde bulunan 10 ayrı defterden, Gülgün Mesara arşivinde bulunan Ünver Hoca tarafından yapılmış Konya resimlerinden, yine Hocanın manevi evladı olarak bazı Konya yolculuklarına eşlik etmiş olan ve geçtiğimiz günlerde rahmeti Rahman’a kavuşan ressam Ahmet Yakuboğlu imzalı Konya resimlerinden bir seçki oluşturmaktadır. Ünver Hoca’nın özellikle Selçuklu sanatına ait motiflerden esinlenerek yaptığı bazı tezhip ve minyatür örnekleri de içeren eser, “Eski Konya”, “Selçuklu Çinileri”, “Hz. Mevlana”, “Karaman”, “Akşehir- Ilgın” ve “Tezyinat” başlıkları altında 6 bölüm halinde düzenlenmiş.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/25046/konya-suheyl-unvere-neler-borclu-neler

Bu haber toplam 1246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim