• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Tuz gölü kıyısındaki hazine

Tuz gölü kıyısındaki hazine
Tuz gölünün Eskil ilçesinde Selçuklu döneminden kalma bilinmeyen bir Ulu Cami bulunuyor.
1408532892_camo_1
Tuz gölünün Eskil ilçesinde Selçuklu döneminden kalma bilinmeyen bir Ulu Cami bulunuyor.

Tuz Gölü'nün güney kıyısında yer alan Eskil ilçesinde, Selçuklu döneminden kalan Ulu Camii, ahşap direkleri ve farklı tezyinatıyla adeta keşfedilmeyi bekliyor.

Eskil Belediye Başkanı Niyazi Alçay,ilçenin Tuz Gölü'nün güney ucunda yer aldığını söyledi. Ulu Camii'nin de ilçedeki en önemli tarihi yapıların başında gediğini anlatan Alçay, "Eskil Ulu Camii, Obruk Platosu'nda bilenen en eski tarihli camidir" dedi.

Bozkırda bir çiçek bahçesi

"Caminin yapılış tarihi bilinmiyor. Selçuklu veya Karamanoğlu dönemlerinde yapıldığı sanılıyor" diyen Alçay, şunları kaydetti:

"Caminin altında su taşıyan bir mahzen bulunuyordu ancak zaman içinde kurudu. Bu bölge otlak olduğu için Selçuklu beylerinin atları yetiştirilir ve bunlar savaşa hazırlanırdı. Bu cami o dönemlerde kuruluyor. Cami ve çevresindeki duvarda, Eskil yakınlarındaki Bizans'a ait Petra kentinin taşları sökülerek kısmen kullanılıyor. Ayrıca Ulu Camii, mimari özellikleri açısından Konya Doğanhisar'daki Ulu Camii ve Beyşehir'deki Eşrefoğlu Camii'ne çok benziyor. Tuz Gölü çevresi, Türkiye'de en az yağış alan bölgelerden birisi. Çöl izlenimi veren uçsuz bucaksız bozkırda ağaç da yok denecek kadar az. Bu caminin ise 19 taşıma kolonu çınar ağacından ve cami ağaç işlemeli. Ulu Camii, ahşap direkleri, ahşap işçiliği ve bezemeleri ile tarihi bir hazinedir. Fakat yeri biraz sapada kaldığı için için hak ettiği kadar tanınmıyor."

Kaynak: http://www.trtturk.com/haber/tuz-golu-kiyisindaki-hazine-81072.html

 

 

Bu haber toplam 866 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim