• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Özbekistan adeta bir açık hava müzesi gibi

Özbekistan adeta bir açık hava müzesi gibi
Rus modernitesi ile tanışsa da Batı'nın vahşi saldırısını yaşamamış duyuşun hâlâ safiyetini koruduğu saklı ülke Özbekistan. Mustafa Everdi Özbekistan gezisini kaleme aldı..
mansetttRus modernitesi ile tanışsa da Batı'nın vahşi saldırısını yaşamamış duyuşun hâlâ safiyetini koruduğu saklı ülke Özbekistan. Mustafa Everdi Özbekistan gezisini kaleme aldı..

 

Alp Er Tunga, Afrasiyap yani Büyük İskender, Tanrı Dağları; Kuteybe, İslam, Cengiz Şeybaniler, Timur, Hanlıklar, Çarlık Rusya? SSCB Komünizmi, Bağımsız Devletler Topluluğu, İslam Kerimov. Güncelden daha derine, tarihe, kültür ve medeniyetimizin kaynağına…

 

“Edebiyat kitaplarında isimlerini, eserlerini okuduğumuz Yusuf Has Hacip, Kaşgarlı Mahmud, Ahmet Yesevi, Şah-ı Nakşibend, İmam Buhari, İmam Maturidî nerede yaşadı, nerede öldü? Bir zamanlar ilim ve irfan medeniyetimizin merkezleri olan Semerkant, Buhara, Taşkent nerededir? Yıllardır kaç aydınımız Doğu ve Batı Türkistan’a, Ortadoğu’ya, Türk ve İslâm dünyasına ilgi duydu?” sorularına eklediğimiz, “kim haber verdi oralardan ve haber vermek için bir sorumluluk duydu? Umre seferberliğine karşın Doğuya/ Türkî Cumhuriyetlere bir seferberlik neden yok?” Ben bari üzerimdeki sorumluluğu yerine getireyim diye niyetlendim. Sevap bagajımın dolup taşması da cabası.

 

İsmail Gaspıralı’yı, Cengiz Aytmatov’u, Cengiz Dağcı’yı kaç aydınımız, kaç siyasetçimiz okuyup tanıdı? Bizler yalnızca fizikî coğrafyamızı kaybetmedik. Bizler duyuş, kültür ve medeniyet coğrafyamızı da kaybettik." diyenlere inat Özbekistan'dayım. Kültür ve medeniyetimizin öz coğrafyasına, Rus modernitesi ile tanışsa da Batı'nın vahşi saldırısını yaşamamış duyuşun hâlâ safiyetini koruduğu saklı ülkesine.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17877/ozbekistan-adeta-bir-acik-hava-muzesi-gibi.html

Bu haber toplam 791 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim