• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Kendi özgün sesini yakalamıştı Asaf Halet

Kendi özgün sesini yakalamıştı Asaf Halet
Asaf Halet Çelebi'nin geniş, çok boyutlu, bilgelik dolu, kadim değerler kokan şiiri ve düşüncesi cumhuriyetin pozitivist, tek yönlü, dogmatik duvarlarına çarpmış ve aksi engellenmiş. Muaz Ergü yazdı..
celebiler
Asaf Halet Çelebi'nin geniş, çok boyutlu, bilgelik dolu, kadim değerler kokan şiiri ve düşüncesi cumhuriyetin pozitivist, tek yönlü, dogmatik duvarlarına çarpmış ve aksi engellenmiş. Muaz Ergü yazdı..

 

Çok tuhaf bir işleyişe sahip düşünce ve edebiyat dünyası var ülkemizin. Düşünerek hareket edilmesi gereken yerlerde duygularla, duyguların şaha kalkması gereken zamanlarda akılla hareket ediliyor. Hayatın bütün alanlarına giren her şey sevmekle nefret etmek arasında gidip gelen bir sarkaca hapsediliyor. Bireysel dünyadaki savaşlar, çelişkiler ilgilenilen, uğraşılan, üzerinde çalışılan tarihi, kültürel, sanatsal, edebi çalışmalara da yansıyor. İnanılan siyasi, ideolojik kabullerin ötesinde başka hiçbir düşünceye, çalışmaya değer atfedilmiyor. Tarih ve tarihi şahsiyetler ya tapınılacak ya da yerin dibine batırılacak, gerçeklikten kopuk şahsiyetlere dönüştürülüyor. Alın terinin, emeğin yerini ilişkiler, bağlantılar, klikler dolduruyor. Kimin kimle bağlantısı daha sağlamsa o öne çıkıyor. Kim daha çok emek harcıyorsa o görünmüyor. Farklı sesleri, özgün duruşları, aykırı yansımaları yok eden, silen, görmezden gelen bir anlam dünyası var. İllaki her şey birbirine benzeyecek!...

 

27 Aralık 1907’de İstanbul’da doğan, 15 Ekim 1958’de yine İstanbul’da vefat eden Asaf Halet Çelebi, yukarıda anlatmaya çalıştığımız işleyişin en büyük mağdurlarından. Evet, ciddi anlamda hesaplaşılması ve siyasi, kültürel, edebi bünyemizden kesilip atılması gereken hastalıklı bir işleyiş. Bu işleyiş en çok da aydınların, düşünürlerin, edebiyatçıların mahfillerinde.

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18261/kendi-ozgun-sesini-yakalamisti-asaf-halet.html

Bu haber toplam 1042 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim