• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Lacivert Dergisi Harika Olmuş!

Lacivert Dergisi Harika Olmuş!
Lacivert Dergi 17’nci sayısı ile raflarda yerini aldı. Lacivert Ekim sayısında tüm yönleriyle ‘Yerlilik’ konusunu işliyor.

Yerlilik dosyasının içinde, yerliliğin siyasi, sosyal, kültürel, sanatsal birçok boyutunu masaya yatıran dergi, ‘yerli’ ve ‘yerlilik’ kavramlarını farklı açılardan ele alarak çok yönlü bir okuma imkânı sunuyor.

Yerliliğin ne olduğu, kime yerli denileceği, yerellik ve yerlilik arasındaki farkların ne olduğu, yerliliği oluşturan unsurların değişip değişmediği gibi sorulara cevap arayan derginin 'Yerlilik' dosyasında yine alanında uzman pek çok ismin makalesi ve röportajı yer alıyor.

Türkiye'de sol çevreleri en iyi tanıyan isimlerden biri olan Halil Berktay, dosya röportajında solun yerliliğini anlatıyor. Yerlilik kıstaslarının zaman içinde değiştiğine dikkat çeken Berktay, doğası gereği yerelden çok evrenselin bir tezahürü olan sol ideolojinin her topluma hitap etme iddiasında olduğunu ancak özellikle Türkiye'de halkla bütünleşemediğini söylüyor.

Medeniyet kavramı üzerine uzun yıllardır çalışan Yusuf Kaplan ile yapılan röportajda ise 'yer, yön ve dil' kavramları üzerinden bir yerlilik perspektifi çiziliyor. "Topraktan geldiğini bilen bir ruhla, yaratılışın sırrını kavrayan bir insan toprağın ne kadar mütevazı ve ne kadar doğurgan olduğunu kavrar ve dolayısıyla toprağa karşı o tevazuunu ve doğurganlığını kendisinde tecelli ettirir, tezahür ettirir ve bulunduğu yerin kıymetini en fazla o bilir" diyen Kaplan, yerlilik meselesine buradan bakmak gerektiğini belirtiyor.

Lacivert'in 'Yerlilik' sayısında, konunun farklı noktalarını ele alan pek çok makale, analiz, inceleme, röportaj ve söyleşi yer alıyor. Meryem İlayda Atlas'ın 'Yerlilik meselesinde kim kimi mağdur ediyor' başlıklı dosya giriş makalesi; Leyla İpekçi'nin 'Yerli ve yabancıya adalet ve zulüm ekseninden bakmak' başlıklı yazısı; Gökhan Ergür'ün 'Kemal Tahir'de yerlilik vurgusu' başlıklı incelemesi; Murat Erol'un 'Yerliliğin kavramsal macerası' başlıklı makalesi; Mustafa Akar'ın 'Bir yerin şiiri, bir şiirin yeri' başlıklı yazısı; Hakkı Özdemir'in 'Gelenek, modernlik ve Mustafa Kutlu' başlıklı makalesi; H. Sena Kural'ın Bayram Bilge Tokel röportajı, Lacivert Yerlilik sayısında.

Devamı için: http://kulturgundemi.com/edebiyat/lacivert-dergisi-harika-olmus-haber-19758

Bu haber toplam 1177 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim