• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Mehmet Behçet Yazar'ın Kaleminden 1940'ların Edebiyatçılar Âlemi

Mehmet Behçet Yazar'ın Kaleminden 1940'ların Edebiyatçılar Âlemi

Mehmet Behçet Yazar'ın ''Edebiyatçılar Âlemi'' kitabı, 1939-1941 tarihleri arasında Yedi Gün dergisinde, 'Edebiyatçılarımızı Tanıyalım' başlıklı yazı dizisinin bir araya getirilmesi ile meydana gelmiş. Tam manasıyla o dönemin edebiyat dünyasını görmek ve tatmak imkânı veren kitabın ve yazılarının bir diğer güzel yönü de, matbuat âlemine dair bilgiler verip, edebiyatçılar ile matbuat âleminin ilişkisini göstermesi. Mehmet Erken yazdı.

İsmini hatırlayamadığım bir kitapta Mehmet Behçet Yazar ismine ve Edebiyatçılar Âlemi başlıklı kitabının künyesine rastladım. Bilmediğim bir yazar, basit denebilecek bir isim. Sanırım gördüğüm künyede, yayına hazırlayan olarak da Ali Birinci görünüyordu, ya da Ali Birinci ile bağlantılı bir şeyler yazıyordu yanında, bunun da güveniyle kitaba baktım. 21. Yüzyıl Yayınları isminde, yine bilmediğim bir yayınevi tarafından yayınlanmış. Kitaba dair bilgilerde, 1940’lı yıllarda yayınlanmış yazılar olduğu geçiyor, kitapta ele alınan isimler de oldukça cezbedici. Ulaşabildiğim kütüphanelere baktım, yok. Yine de şansımı deneyeyim diyerek Kütüphaneler Arası Ödünç sistemine kitabın adını yazdım ve talebimi gönderdim. Bu sayede birkaç gün sonra TOBB ETÜ damgalı bir kitap elime geçmiş oldu.

Mehmet Behçet Yazar. Edebiyatçılar Âlemi: Edebiyatımızın Unutulan Simaları. 21. Yüzyıl Yayınları: Ankara 1999. Yayına Hazırlayan: Mustafa Everdi. Kitaba Mehmet Behçet Yazar’ın biyografisini yazan da Ali Birinci. Hazırlayan da biyografiyi yazan da iki güvenilir isim. Kitap 1999 yılında 1000 adet, numaralı olarak basılmış. Ben 134. Nüshayı okumak şerefine eriştim.

Kitap, Behçet Yazar’ın 1939-1941 tarihleri arasında Yedi Gün dergisinde, “Edebiyatçılarımızı Tanıyalım” başlıklı yazı dizisinin bir araya getirilmesi ile meydana gelmiş. Bu meşakkatli işi kotaran da Mustafa Everdi.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28009/mehmet-behcet-yazarin-kaleminden-1940larin-edebiyatcilar-lemi

Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim