• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Mekke merkezli olarak Kur'an'da 'şehir'i anlattı

Mekke merkezli olarak Kur'an'da 'şehir'i anlattı
Prof. Hasan Elik’in 'Kur'an Işığında Farklı Konular Farklı Yorumlar' adlı kitabı Kur'an merkezli yaklaşımı öne çıkaran bir kitap. Mustafa Uçurum yazdı.

Şehir, şehirleşme ve şehirlerin imarı konusu, günümüzün en çok konuşulan konuları arasında. Büyük bir hızla büyüyen şehirler, ister istemez yeni metotlar ve yaklaşımlarla çağın şartlarıyla donatılmaya çalışılıyor.

Kur'an’da şehirler üzerine birçok ayet var. Birçok şehir Kur'an’da özellikle ele alınıyor. Halkının özellikleri, peygamberlerin şehir ve şehir insanı ile olan münasebetleri Kur'an’da geniş yer tutuyor.

Şehrin temel nitelikleri

Prof. Dr. Hasan Elik’in “Kur'an Işığında Farklı Konular Farklı Yorumlar” kitabının "şehrin temel nitelikleri" bölümünde, Mekke’yi merkez alan bir yaklaşımla Kur'an’da şehir kavramı ele alınmış. Şehir, medeniyet, insan kavramlarının çağrışımları ayetler ışığında incelenmiş, bu kavramların inançlar üzerindeki etkisine dikkat çekilmiş. “İnsanın üretkenliğinin ve yeteneklerinin en somut göstergesinin merkezi şehirlerdir” diyerek söze başlamış Hasan Elik.

Eflatun, Malroux, Farabi, İbn Haldun gibi düşünce adamlarının şehir üzerine fikirlerine yer veriliyor kitapta. Farabi’nin “En üstün hayır ve en yüce kemâl, ufak topluluk merkezlerinde değil, şehirlerin sınırları içinde elde edilir.” sözünden hareketle şehirleşmenin fikri gelişime katkılarını anlatıyor yazar. Organize olmuş merkezler olarak adlandırılan şehirlerin bütün gelişmelere rağmen yaşam için huzurlu ortamlar olmadığını çünkü şehirlerin erdemden yoksun olduğunu anlatıyor. Bunun asıl sebeplerinden biri de bireyselliğin ön plana çekilmesi ve toplum olma özelliğinin modern şehirlerde göz ardı edilmesi.

Şehrin önemini “Beled” (şehir) suresinde “şehre yemin olsun” ayetine bağlayan Hasan Elik, şehrin Kur'an’da olumlu ve olumsuz yargılarla ele alındığını vurguluyor. “Ticaretin, sosyal yaşantının, gelişmenin merkezi olan şehirler insanın ruh yapısını şekillendiren bir yapıya sahiptir” diyor.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19361/mekke-merkezli-olarak-kuranda-sehiri-anlatti.html

Bu haber toplam 1295 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim