• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Meşihat, Şeriat, Tarikat Kavgası

Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Meşihat, Şeriat, Tarikat Kavgası

Sadık Albayrak’ın ''Meşihat-Şeriat-Tarikat Kavgası'' adlı 3 ciltlik eserinde, toplumun Müslüman olmanın faziletlerini ne ölçüde taşıdığı, Osmanlı’nın son iki yüz yılında Batı Avrupa ve Rusya karşısındaki pozisyonu ve uğradığı baskılar ile kuruluş sonrası yapı masaya yatırılıyor.

1994 yılında Mizan Yayınevi’nden çıkan Sadık Albayrak’a ait “Meşihat-Şeriat-Tarikat Kavgası” adlı 3 ciltlik eserde, Türk toplumu, kuruluş dönemi ve sonrasını kapsayarak inceleniyor. Yazarın çeşitli makalelerinin derlendiği üç ciltlik eserde, toplumun Müslüman olmanın faziletlerini ne ölçüde taşıdığı, Osmanlı’nın son iki yüz yılında Batı Avrupa ve Rusya karşısındaki pozisyonu ve uğradığı baskılar ile kuruluş sonrası yapı masaya yatırılıyor. Eserdeki makalelerde Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e geçen sürede, şeyhülislâmlık, şeriat ve tarikatlar arasındaki kavgadan çok çifte standart ve cehalet mercek altına alınıyor.

Cumhuriyet’in bir toplumsal mutabakat ile kurulup kurulmadığı ve bunun önemli olup olmadığı, yakın geçmişte yaşanan Şeyhülislâm Mustafa Sabri Efendi tartışması ile bir kez daha gündeme gelmiş ve tarihçileri hareketlendirmişti. Albayrak’ın sözkonusu eseri de, İttihat ve Terakki hükümetine, Meşrutiyet’e dair tespitleri çok sayıda örnek olay ile ortaya koyan makalelerden oluşuyor. Eserin önsözünde Sadık Albayrak, İslâmî sahada yeterli çalışma yapılmamış pek çok konu olduğunu vurgular. İslâmî alanda geçmişten gelen kurum ve öğretim yuvalarının yapısının gerektiği şekilde incelenerek gerçeğin ortaya çıkmadığını da belirtiyor.

Eserde yer alan makalelerde müellif, tarikatlar ve medreseler ile ilgili İslâmî çevrenin geçmişini ve bugününü, müftülerin eğitim durumunu da aydınlatıyor. Eski dönemde bu kişilerin mürekkep görmüş insanlar olduğunu hatırlatıyor. İlerleyen sayfalarda Batılı eğitim kurumlarının bugünkü fenne dair verdiği eğitimin de yakalanması gerektiğinin altını çizen makalelere rastlanıyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/28182/mesrutiyetten-cumhuriyete-mesihat-seriat-tarikat-kavgasi

Bu haber toplam 786 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim