• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Müziğimizi 24 yıldır kuşatan festival

Müziğimizi 24 yıldır kuşatan festival
Bu yıl 24’üncüsü düzenlenen İstanbul Türk Müziği Festivali’nde onlarca müzisyen dinleyicilerle buluşacak. Festivalin Genel Sanat Koordinatörü Göktan Ay “Festivalin teması ‘Çölleşen ruhumuzu müzikle yeşertelim’.

ERKUT TEZERDİ

Türkiye’nin en eski müzik etkinliklerinden biri olan İstanbul Türk Müziği Festivali, bu yıl 24’üncü kez dinleyicilerle buluşuyor. İstanbul Türk Müziği Dernek ve Vakıfları Dayanışma Konseyi tarafından düzenlenen festival bu yıl 1-31 Mayıs günleri arasında  gerçekleştirilecek. “Çölleşen ruhumuzu müzikle yeşertelim” sloganıyla yola çıkılan etkinlikte Türk sanat ve Türk halk müziği icra eden sanatçılar ve topluluklar sahne alacak. Aynı zamanda 10-12 Mayıs günleri arasında ‘Güzel Sanatlar Eğitimi-Toplum Bilimler Etkileşimi Uluslararası Sempozyumu da düzenlenecek. Festivalle ilgili ayrıntıları İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı akademisyenlerinden ve festivalin genel sanat direktörü Göktan Ay ile konuştuk...

Bu önemli festivalin 24’üncüsü düzenleniyor... Neler yaşandı bu zamana dek?

Elbette kolay değil, sıfırdan başlayıp 24’üncü yıla ulaşmak. 1976-1980 yılları arasında öğrenciydim, İstanbul Müzik Festivali düzenleniyordu, Batı müziği ağırlıklıydı. Bulunsun diye iki Türk Müziği etkinliği vardı: İTÜ Mezunları Türk Müziği Topluluğu’nun konserleri ve Aşıklar Şöleni. Diğer etkinlikler ve konserler ücretli ve pahalıyken, bu iki etkinliğin konserleri ya ücretsiz ya da biletleri çok düşük fiyatlıydı. Bu, bana Türk Müziği Festivali’nin olması bilincini vermişti. 1989’da İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı Mezunlar Derneği’ni kurunca, birçok etkinlik yapmıştık. Mezunlarımız radyolarda ve müzik piyasasında görev almaya, etkin olmaya başlamışlardı. 1993’te beş müzik sivil toplum kuruluşunu bir araya getirerek, projemi anlatıp destek istedim. Onlar bana güvendiklerini ancak çok geniş çapta destek olamayacaklarını söylediler. ‘İstanbul Türk Müziği Günleri’ olarak başladık, ilerleyen süreçte festivale dönüştürdük.

24. İstanbul Türk Müziği Festivali’nin öne çıkanları arasında neler var?

Bu yıl Gebze’den Çorlu’ya 15 etkinlik ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Enstitüsü ile birlikte düzenlenen uluslararası sempozyum yapılacak. Sempozyuma İstanbul başta olmak üzere diğer illerden ve ülke dışından 44 akademisyen katılacak.

 

Devamı için: http://www.karar.com/hayat-haberleri/muzigimizi-24-yildir-kusatan-festival-465668#

Bu haber toplam 1051 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim