• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Osmanlı Rumeli’sinin İzinde I: Unutulan Bulgaristan Müslümanları

Osmanlı Rumeli’sinin İzinde I: Unutulan Bulgaristan Müslümanları
Halihazırda 1 milyona yakın Müslüman’ın yaşadığıBulgaristan’dan 1876’dan günümüze kadar yaklaşık 1.5 milyon insan Türkiye’ye göç etti.

Bulgaristan'da komünizm döneminde kapatıldıktan sonra tekrar açılan ve halen Şumnu İmam Hatip Okulu olarak faaliyet gösteren Nüvvab Medresesi’nin ibretlik hikâyesini, okulun son mezunlarından Profesör Ismail Cambazov 'Medresetü’n Nüvvab: Anılar-Belgeler' isimli hatıratında anlatmış. Ali Erkan yazdı.

Halihazırda 1 milyona yakın Müslüman’ın yaşadığıBulgaristan’dan 1876’dan günümüze kadar yaklaşık 1.5 milyon insan Türkiye’ye göç etti. Buna ek olarak, savaş ve işkence neticesinde binlerce Türk ve Pomak hayatını kaybetti. Netice olarak, şu anda Bulgaristan’da yaşayan Türk, Pomak ve Roman nüfusdan  daha fazla sayıda “göçmen” Türkiye’de ikamet etmektedir. Edirne, Çanakkale, İzmir, Manisa, Balıkesir ve İstanbul’da hatırı sayılır bir Bulgar göçmen nüfusu bulunsa da yaşanan göçlere dair ilgi ve alaka şaşırtıcı derecede zayıftır. 

Bu bağlamda yazımızda, komünizm döneminde kapatıldıktan sonra tekrar açılan ve halen Şumnu İmam Hatip Okulu olarak faaliyet gösteren Nüvvab Medresesi’nin ibretlik hikâyesini, okulun son mezunlarından Profesör Ismail Cambazov’un Yeni Zamanlar Sahaf’dan çıkan Medresetü’n Nüvvab: Anılar-Belgeler isimli hatıralarından derleyerek anlatacağız.

Nüvvab, Bulgaristan’daki Müslümanlar arasında bir efsaneydi

Balkan Savaşları sonrası Osmanlı’dan kopan Bulgaristan’da 1 milyonun üzerinde Müslüman kalmıştı. Bulgar devleti ile Osmanlı Hükümeti arasında imzalanan İstanbul anlaşmasına eklenen bir madde ile Bulgaristan’da kalan Müslümanlara eğitim verecek kurumlar açılması kabul edilmişti. Bu anlaşmaya binaen Türkiye’de halifeliğin kaldırılmasından iki yıl önce, 1922 senesinde açılan “Nüvvab Medresesi” 1947’ye kadar faaliyet gösterdi. Okulda 1945-1948 yılları arası öğrencilik yapan Cambazov’a göre Nüvvab, Bulgaristan’daki Müslümanlar arasında bir efsaneydi; kendisi Nüvvab öğrencilerinin sokaklardaki sarık ve cübbeleriyle ihtişamlı yürüyüşlerinden çok etkilenmiş ve okula kaydolmaya karar vermişti. Cambazov okula kaydolduğunda müdür Hacı Ahmed Efendi’dir (Ahmed Davudoğlu). Ancak Bulgaristan’ın 1944’de komünist idare altına girmesinden sonra Nüvvab üzerinde baskılar artmaya başlamıştır. Öğrenciler arasında ise okul yönetimi ve ders müfredatına muhalif oluşumlar güç kazanmıştır. Sarık ve cübbe giyilmesine karşı oluşan tepki neticesinde öğrencilerin birçoğu kılık kıyafet tarzını değiştirmeyi tercih eder. Okula başladığı zaman karşılaştığı bu tablo ile şoka uğradığını ifade eden Cambazov, kendisinin sarık takan son öğrencilerden olduğunu aktarır.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/24929/osmanli-rumelisinin-izinde-i-unutulan-bulgaristan-muslumanlari

Bu haber toplam 7768 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim