• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Osmanlıca öğrenmek bir medeniyet projesi

Osmanlıca öğrenmek bir medeniyet projesi
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki İzgöer ile Osmanlıca üzerine yapılan bir röportajı, önemine binaen ç-alıntılıyoruz.

Medeniyet Vakfı'nın internet sitesinde, Başbakanlık Osmanlı Arşivi Yayın Koordinatörlüğünde bulunan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi araştırma görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Zeki İzgöer ile Osmanlıca üzerine yapılan bir röportajı, önemine binaen ç-alıntılıyoruz.

Son günlerde devam etmekte olan Osmanlıcanın liselerde ders olarak okutulması tartışması var. Sizce Osmanlıcayı öğrenmek neden önemlidir?

Son günlerde Osmanlıca çerçevesinde yapılan tartışmalar aslında yeni değil. Son 10-15 yıldır genç nesillerimiz dedelerinden kalan mirasa sahip çıkmak istiyor. Onlardan miras kalan bazı eserleri, kitapları, yayın organlarını okumak ve anlamak istiyor. Çünkü 600 yıllık bir devletin bıraktığı miras ve bakiye gerçekten müthiştir. Bu bakiyenin içerisinde sadece Osmanlıya ait evrak değil, bununla birlikte Osmanlının kurumlarına ve kuruluşlarına ait dokümanlar da bulunmaktadır. Ayrıca mezartaşları, kitabeler, mühürler de var.

Gençlerimizin, insanlarımızın eskiye olan meraklarını bir şekilde gidermek lazım, daha doğrusu eski ile bir iletişim kurmak lazım. Bizim maalesef eski ile iletişimimiz kopuk. Eski ile Osmanlıyı ve yakın tarihi kastediyorum. İnsanlarımız tarihlerini araştırmacıların yaptıkları eserlerden öğreniyorlar, hâlbuki bire bir bu belgeler, dokümanlar elimizin altındadır. Süleymaniye kütüphanesi'nde iki milyon yazma eser olduğu söyleniyor. Osmanlı arşivinde yüz milyonun üzerine evrak olduğu tahmin ediliyor. Onun dışında gerek İstanbul’da, gerek Ankara’da, gerek Türkiye’nin birçok ilinde çok çeşitli kütüphanelerimiz ve arşivlerimiz var. Bunların sayısını belki de tespit etmemize imkân yok. Peki, bu evraklar, bu dokümanlar nasıl değerlendirilecek? Bunlar sadece akademik çalışmanın ürünü olarak kalacaksa bunları değerlendirmek kısa vadede mümkün değildir. Ama müfredat programına Osmanlıcanın bu şekliyle yerleştirilmesi ile belki de şu gerçekleşecektir.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18981/osmanlica-ogrenmek-bir-medeniyet-projesi.html

Bu haber toplam 2652 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim