• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Sofya Müslümanlarından Selam Var

Sofya Müslümanlarından Selam Var
Sofya'nın soğuk, gri bir kenar mahallesinde küçük bir mescit, 8-10 kişilik azıcık bir cemaat. Boynu bükük bir müslümanlık. Fakat o gün bir avuç tebessüm herkese yetti.

Yitik bir Osmanlı toprağı Bulgaristan. Osmanlı Hilafeti’nden ayrıldıktan sonra burdaki Müslümanlar bir türlü gün yüzü görememiş. Henüz 19. asrın sonlarında başlayan hicret dalgalarıyla, memleketin yarıdan fazlasını teşkil eden Türk nüfusu azaldıkça azalmış. Önce faşizm, sonra sosyalizm derken büyük devletlerin rüzgârında oradan oraya salınmış bu küçük Balkan ülkesi. Pek çok eski Doğu Bloğu ülkesi gibi, sosyalist düzenin yıkılmasıyla yozlaşma, fakirlik, dış göç almış başını gitmiş. Şimdilerde Avrupa Birliği adı altında, minik bir Alman müstemlekesi konumunda ne yazık ki. Lakin bu ümitsiz tabloda dahi yüzümüzü bir lahza da olsa tebessüm ettirecek güzellikler yaşanmaya devam ediyor.

Günümüzde resmi verilere göre 7 milyonluk ülkenin %10’unu Türkler oluşturuyor. Taşrada yükselen bu rakam büyük şehirlere gittikçe azalıyor. Yine de; kemmiyet değil, ihlas esasına göre çalışan, zaten kaybolmaya yüz tutmuş Türklüğü diriltmeye çabalayan gayretkeş insanlar var hamdolsun. Erzurumlu Ekrem Özler hoca bunlardan biri. Sofya’dan evvel Silistre’de vazife yapan Ekrem Hoca, Sofya’nın şehir merkezinin uzağındaki mahallelerinden biri olan Botinets’teki mescidde bir şeyler anlatıyor insanlara. 80’li yıllarda sosyalist devletin ikamet etmeleri için metal işçilerine tahsis ettiği eski, çirkin, soğuk bloklardan oluşan bir mahalle Botinets. Hal böyleyken, kısa bir zaman evvel açılan mescid, bataklıkta açılan bir gül misali mahallede yaşayan az sayıda müslümanın sevinci olmuş, birleşme yeri olmuş, sohbet yeri olmuş. Ekrem hocamın gelmesiyle de şenlenmiş ortalık elbet.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/gezi-mekan/26844/sofya-muslumanlarindan-selam-var

Bu haber toplam 797 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim