• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Tarih felsefesi ve sosyal bilimlerin öncüsü bir düşünür: İbn-i Haldun

Tarih felsefesi ve sosyal bilimlerin öncüsü bir düşünür: İbn-i Haldun
İbn-i Haldun ve Jean Jacque Rousseau’nun ilkel ve medeni toplum alanında yaptıkları incelemelerin neredeyse aynı sonuçlara vardığı görülmektedir. Metin Uygun yazdı.

İbn-i Haldun, Ortaçağ İslam düşünce tarihinin önemli simâlarındandır.  Sosyal ilimler alanında geliştirdiği teorilerinden dolayı özellikle tarih felsefesi ve sosyoloji ilminin öncülerinden olduğu ve bu ilimlerin temelini attığı kabul edilmektedir. On dördüncü yüzyılda sosyal ilimlere dair ortaya koyduğu düşünce ve fikirlerin, kendisinden dört – beş asır sonra ve hem de tamamen farklı mekân ve kültürde yaşamış bulunan Batılı düşünce, fikir ve ilim adamlarının düşünceleriyle büyük benzerlik taşıması, onun sosyal bilimler alanındaki değerini göstermektedir. Kadim Yayınları tarafından hazırlanan ve ikinci baskısı 2010 yılında gerçekleştirilen İbn-i Haldun Hayatı ve Eserleri Üzerine Düşünceler isimli kitapta; İbn-i Haldun’un hayatı, devlet ve siyasi iktidar konusunda ortaya koyduğu fikirler incelenmekte, barbar ve medeni toplulukların ahlaki özellikleriyle ilgili düşünceleri ele alınmaktadır. Ayrıca İbn-i Haldun ve Jean Jacque Rousseau’nun ilkel ve medeni toplum alanında yaptıkları incelemelerin neredeyse aynı sonuçlara vardığı üzerinde durulmaktadır. İbn-i Haldun’un iktisat, maliye ve kamu maliyesine dair görüşlerinin de ele alındığı kitapta, maliye sosyolojisine dair görüşleri incelenmekte, ünlü iktisatçı ve maliye sosyoloğu Schumpeter’in bu alandaki çalışmaları, görüşleri ve düşünceleriyle karşılaştırılarak benzerlikler ortaya konmaktadır.

Prof. Dr. Fuat Andıç, Prof. Dr. Süphan Andıç ve Prof. Dr. Mustafa Koçak’ın konuyla alakalı çeşitli dergi ve yayın organlarında yayımlanan; Türkçe ve İngilizce makaleleri yine yazarlar tarafından Türkçeye çevrilerek ve Türkçe makaleler de tekrar kendileri tarafından gözden geçirilerek hazırlanmış kitap.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/tarih-felsefesi-ve-sosyal-bilimlerin-oncusu-bir-dusunur-ibn-i-haldun-h34321.html

Bu haber toplam 617 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim