• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Tarihte Bugün: Birinci Dünya Savaşı başladı

Tarihte Bugün: Birinci Dünya Savaşı başladı
Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; Ankara Savaşı, Burak Reis’in şehadeti, III.Selim’in katli, I.Dünya Savaşı başladı, İran’da Rafsancani döneminin başlaması var…

Dünya Bülteni - Tarih Servisi 

GÜNÜN OLAYI

I. Dünya Savaşı Başladı (1914)

Avusturya-Macaristan Veliahtı’nın  Saraybosna ziyareti  sırasında öldürülmesi üzerine arkasına Almanya’nın desteğini alan Avusturya-Macaristan, Sırbistan’a 48 saatlik şartları oldukça ağır olan bir ültimatom verdi. Bunun kabul edilmemesi üzerine 28 Temmuz 1914 tarihinde Sırbistan’a savaş ilan eden Avusturya-Macaristan uçakları Belgrat’ı bombaladı. Bu olay I. Dünya Savaşını resmen başlattı.

GÜNÜN KİŞİSİ

Burak Reis Kendisini Feda Etti (1499)

Piri Reis’in amcası Kemal Reis’in komutasındaki Osmanlı Donanması ile Venedik donanması 28 Temmuz 1499 tarihinde Sapienza Adası civarında büyük bir savaşa tutuşmuşlardı. Burak Reis savaşın çok şiddetli olduğu bir anda düşman çevresini sarmışken beklenmedik bir şey yaptı. Kendisi ile birlikte gemisini havaya uçurdu. Burak Reis’in kendisini feda etmesi büyük bir zafer kazanılmasını sağladı.

GÜNÜN  ÖNEMLİ OLAYLARI

Ankara Savaşı Anadolu’yu Kaosa Sürükledi (1402)

Zamanın iki büyük Türk-İslam hükümdarı çeşitli nedenlerle Ankara’da 28 Temmuz 1402 tarihinde karşı karşıya geldiler. Yapılan savaşı Osmanlı Hükümdarı Yıldırım Bayezit kaybetti ve Timur’a esir düştü. Ankara Savaşı uzun mücadeleler sonrasında oluşturulan Anadolu Türk Birliğinin parçalanmasına neden oldu. Yıldırım Bayezit’in oğulları arasında 11 yıl süren Fetret Devri bir belirsizlik dönemi yaşanmasına neden oldu.

Haçlılar Dimaşk Kuşatmasında Başarısız Oldular (1148)

Musul Atabeyi Nurettin Mahmut’un Urfa’yı alması üzerine ikinci Haçlı Seferi düzenlenmişti. Ancak Haçlılar Anadolu’da büyük kayıp verdiler . Suriye’ye ulaşmayı başaran az miktarda ki Haçlı ordusu ve Kudüs Krallığı Nurettin Mahmut’tan intikam için Dimaşk’ı kuşattılar. Fakat 28 Temmuz 1148 tarihinde başarısızlıklarını kabul ederek geri çekildiler.

Yıldız Mahkemesi Kararını Verdi (1881)

Sultan II.Abdülhamit, Sultan Abdüaziz cinayetinin faillerinin yargılanması için Yıldız Mahkemesini kurdurmuştu. Üç gün süren yargılamalar sonunda başta Mithat Paşa olmak üzere bir çok zanlı 28 Temmuz 1881 tarihinde idam cezası aldılar. İdam cezaları Taif’te ömür boyu hapse çevrilmiştir.

Sultan III.Selim Katledildi (1808)

Kabakçı Mustafa isyanı ile III.Selim tahtan indirilmişti. Yerine IV.Mustafa padişah olmuştu. Alemdar Mustafa Paşa’nın III.Selim’i padişah yapmasını engellemek için IV.Mustafa onu 28 Temmuz 1808 tarihinde katlettirdi. Ancak yeğeni Mahmut’u öldürtmeyi başaramamıştı. Aynı gün II. Mahmut tahta çıkarıldı.

İran’da Haşimi Rafsancani Dönemi Başladı (1989)

İran’da Ayetullah Humeyni’nin vefat etmesinin arkasından 28 Temmuz 1989 tarihinde Haşimi Rafsancani yeni lider olarak seçildi.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1750- Alman besteci Johann Sebastian Bach öldü.

1821- Arjantinli general Jose de San Martin, Lima’ya girerek Peru’nun bağımsızlığını ilan etti.

1920- Meksikalı isyancı Panço Villa teslim oldu.

1921- Kütahya’da toplanan Yunan Savaş Meclisi, Ankara’ya yürüme kararı aldı.

1929- 48 ülke, savaş esirlerine ilişkin Cenevre Konvansiyonu imzalandı.

1939- Demiryolu Aşkale’ye ulaştı.

1946- İzmir Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

Devamı: https://www.dunyabulteni.net/tarihte-bugun/tarihte-bugun-birinci-dunya-savasi-basladi-h220561.html

Bu haber toplam 1575 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim