• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Temmuz 2018 Dergilerine Genel Bir Bakış

Temmuz 2018 Dergilerine Genel Bir Bakış
Şehir ve Kültür, Yarın, Cımga ve Dil ve Edebiyat dergilerinin Temmuz 2018 sayıları hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Hüma Kuşu, Mükerrem Kemertaş’tan dinlenir

Şehir ve Kültür dergisi 48. sayısında Anadolu’nun renklerini barındıran, kültürleri birleştiren bir kilim deseni ile çıktı. Kültürün nefes alıp verdiği Anadolu’nun her karışında değerlerimizin yaşadığını gösteren izler hâlâ canlılığını korumaya devam ediyor.

Erzurum; tarih ve kültür şehirlerimizden. Geçmişle olan bağımızı sağlayan türkülerimizin de Erzurum’da ayrı bir yeri ve önemi var. İsmail Bingöl, 31 Mart 2018’de aramızdan ayrılan halk müziği sanatçısı Mükerrem Kemertaş ve onun sesiyle özdeşleşmiş olan Hüma Kuşu türküsü hakkında yazmış. Bazı türküler öyle bir hale gelir ki bir sanatçının adıyla tanınır ve o sanatçının sesiyle bir kimliğe kavuşur. Bingöl bu birliktelikten bahsediyor:“Hüma Kuşu dendi mi, herkes bilir onun Erzurum’un meşhur uzun havası olduğunu... Hüma kuşunun gölgesi üzerinde olduğu için olsa gerek, talihi hep yaver gitmiştir bu türkünün ve bir “efsane türkü” halini almıştır. İşte bu efsane türküyü, efsanesine yakışacak şekilde okuyan kişi, “Türkülerin Efendisi” unvanını hak edecek derecede tartışılmaz bir vukufun sahibi olan Erzurumlu Mükerrem Kemertaş’tı.”

Daha sonra türkülerden, Kemertaş’ın efsanevî sesinden bahsediyor Bingöl. Türkülerimizin, Erzurum türkülerinin büyülü atmosferinin bir türkü eşliğinde anlatıldığı yazı Mükerrem Kemertaş’ın kısa biyografisi ise son buluyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/dergi/29654/temmuz-2018-dergilerine-genel-bir-bakis

Bu haber toplam 669 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim