• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Timbuktu hazinelerine Türkiye’den dijital koruma

Timbuktu hazinelerine Türkiye’den dijital koruma
İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi 370 bin el yazmasının dijital ortamda saklanması için harekete geçti.

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı faaliyet gösteren İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ve Mali hükümeti işbirliğiyle ülkede yüzyıllarca ilim sahibi ailelerce çölün ortasında korunan yaklaşık 370 bin yazma eser dijital ortama aktarılıyor. IRCICA Halit Genel Direktörü Halit Eren, Timbuktu’ya giderek Mali’nin el yazmalarını inceledi. IRCICA ile Mali Kültür Bakanlığı arasında, ülkede 2012’de yaşanan iç savaşta başkent Bamako’ya değişik bölgelerden nakledilen yaklaşık 370 bin tarihi el yazmasının onarılmasını içeren protokol imzalandı.

KİTAP HASTANESİ KURULACAK

Timbuktu’nun 12. yüzyıldan bu yana önemli kültür merkezi olduğuna dikkati çeken Eren, eserlerin 20 kadar köklü aile tarafından muhafaza edildiğini kaydetti. Ülkede 2012’de çıkan iç karışıklık nedeniyle yaklaşık 370 bin el yazması eserin bu ailelerden alınarak Bamako’ya nakledildiğini dile getiren Eren, nakil sürecinde eserlerin ilk olarak Nijer nehri üzerinden küçük teknelerle belirli bir noktaya kadar götürüldüğünü anlattı. Eren, basitçe temizlenecek eserlerin daha sonra elektronik ortama aktarılacağını, ardından kitap hastanesi kuracaklarını belirtti. -AA

 

Devamı için: http://www.karar.com/hayat-haberleri/timbuktu-hazinelerine-turkiyeden-dijital-koruma-256299

Bu haber toplam 736 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim