• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Trablus'tan Osmanlı izleri siliniyor

Trablus'tan Osmanlı izleri siliniyor
Lübnan'ın Trablus kentindeki Osmanlı binaları ardı ardına yıkılıyor. Hükümet konağı, tiyatro ve okul binalarının ardından şehirde kalan üzerinde ay-yıldız bulunan az sayıdaki binalar da yıkılma tehdidi altında.

Osmanlı tarihinde iki Trablus bulunuyordu. Biri Trablusgarp, diğeri ise Trablusşam. Trablusgarp, bugünkü Libya sınırları içindeyken, Trablusşam ise bugün Lübnan'da bulunuyor. Lübnan'daki Trablusşam, ziyaret edenler için bir Halep, bir Bosna kadar Osmanlı. Beyrut'un aksine, yıkımlara rağmen 400 yıllık ortak geçmişi sokaklarında muhafaza ediyor hâlâ. Ay-yıldızlı binaları ve saat kulesiyle yüzyılların şahidi.
Ona özel ilgi gösteren 2. Abdülhamid'in inşa ettirdiği meydan bugün de Abdülhamid Meydanı olarak biliniyor. Trablus Tarihi Eserleri Koruma Komitesi Başkanı Halid Tedmuri, Abdülhamid Meydanının şehre yeni bir çehre kazandırmak için tasarlandığını ifade etti. Tedmuri, meydanın tarihi ile alakalı şunları söyledi: “Tarihi şehrimize yeni bir çehre kazandırmak için bu meydan sıfırdan tasarlandı ve burada ilk olarak bir hükümet konağı inşa edildi ve çevresinde bu meydan gelişti. Bütün idari binalar, eğitim binaları, posta-telgraf binası, hepsi burada, bu çevrede inşa edildi. Belediye binası, Rüştiye Mektebi, Sultaniye Mektebi gibi. Ardından da bu mahalle daha kültürel bir kimlik kazanarak, şehrin ilk tiyatrosu inşa edildi. Ardından da turistler ve gelen tüccarları kabul etmek için bir sürü otel de inşa edildi. Sonra da bankalar inşa edildi. Onlardan biri de olan Osmanlı Bankasıydı.”
Osmanlı sanki hiç yaşamamış gibi olacak
Ancak bu tablo hızla değişiyor. Osmanlı'dan kalan binalar teker teker yıkılıyor. Hükümet konağıyla başlayan yıkım furyası, tiyatro ve okul binalarıyla devam etti. Bazıları da satın alındı ve yıkılmayı bekliyor. Bakımsızlık bir başka tehdit olarak öne çıkıyor. Yıkımlarla şehirdeki Osmanlı izleri birer birer siliniyor.
Halid Tedmuri bir kaç sene önce yıkılan tiyatro binası ile ilgili şu ifadeleri kullandı: "Şu an boş olan alanda daha 4 sene öncesine kadar İnci Tiyatrosu yer alırdı. O da çok önemli bir binaydı. Lübnan'ın ilk ve tek opera binasıydı. Maalesef bunu bir milletvekili satın alarak kanunsuzca yıktı. Ve şu an yanındaki şehrin ilk oteli de tehlike altında. Onu da yıkmak istiyorlar ve hemen yanındaki betonarme binanın yerinde ise 70'li yıllarda Rüştiye Mektebi yer alırdı. 2. Abdülhamid Han'ın buraya inşa ettirdiği ilk resmi okul. Ama maalesef yerini şu anda böyle bir kötü bina aldı. Bu meydan 50 sene içinde bütün kimliğini değiştirmiş.”

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19568/trablustan-osmanli-izleri-siliniyor-video.html

Bu haber toplam 807 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim