• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Üç defa halvet etmiş bir zat 'halvet bidattir' der mi?

Üç defa halvet etmiş bir zat 'halvet bidattir' der mi?
Sultan Veled Efendimiz Hazretleri ile ilgili gerek sosyal medyada, gerek internet ortamında, gerek yazılmış bazı eserlerde yapılan yanlışlıklara dikkat çekmişti Ömer Tuğrul İnançer. Metin Erol yazdı.

Ne yazık ki, uluslararası bazı kurum ve kuruluşların yönlendirmeleri üzere, insanların değer yargılarının şekil aldığı bir zaman dilimi içerisinde yaşıyoruz. UNESCO 2007 yılını, Hz. Mevlânâ yılı olarak ilan ettiği vakit, bazı insanların, “bu yılı UNESCO dahi Mevlânâ yılı ilan etmiş, demek ki Mevlânâ önemli bir zât, bir okuyalım bari” dediğini işittik. İşittiğimiz bize şunu gösteriyordu; biz bize ne kadar da yabancı olmuşuz. Varsın Batılılar insanlıktan, insan haklarından, özgürlükten dem vursunlar, Birleşmiş Milletler binasının girişine “İnsanlık birbirinin âzâsıdır.” yazsınlar. Biz bu sözün dâhi Sâdî Şirazi’nin “Benî âdem âzây-ı yek-dîgerend” dizesinin birebir tercümesi olduğundan bihabersek, biz bize yabancıyız demektir. Birleşmiş Milletler binasının girişindeki ibarenin Sâdi Şîrazi’nin bir dizesinin birebir tercümesi olduğunu bilmediğimiz gibi Hz. Mevlânâ’yı da bilmez hâle gelmiş bir toplum oluşumuz işin en acı tarafı. UNESCO 2007 yılını Hz. Mevlânâ yılı ilan etmese demek ki Hazret önemsiz olacak!.. Teşekkürler UNESCO diyelim o vakit…

Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şubesi, 2008 yılında başlatılan uluslararası sempozyumlar dizisine, 2011'de bir başka “âbide şahsiyet”i eklemişti. Sultan Veled Hazretleri’nin anlatılıp konuşulduğu “Sırrın Sırrı” Uluslararası Sultan Veled sempozyumunun düzenlenme amacı TÜRKKAD tarafından şöyle ifade edilmişti: “Bildiğimiz gibi günümüz insanı, manevî hazlardan ve kutsal değerlerden bağını büyük bir hızla kopartarak toplum ile hatta tabiat ile olan etkileşimini 'ben' merkezli bir yapıya yerleştirmiştir. Mânevî kültür geleneğimiz göstermektedir ki, gerek fert gerek toplum olarak, ihtiyacımız olan iç huzuru ve mutluluğu sağlamak ancak tasavvuf ile mümkündür. Hz. Şems'in 'Sırrımı verdim' diyerek hitap ettiği ve bugüne dek bir anlamda sırlanmış olan ‘Sultan Veled Hazretleri’ni tanımak ve anlamak gayretiyle bu uluslararası sempozyumu düzenlemekteyiz.”

Hz. Mevlâna, oğlu Sultan Veled hazretleri için, “Bana yaradılış ve huy bakımından en fazla benzeyen sensin.” demekle Sultan Veled Efendimizden övgüyle bahsetmiştir. Sultan Veled Hazretleri konulu bu tür bir sempozyum düzenlemek ve böylesi bir etkinlik sayesinde bu nevi zevât-ı kîram-ı ahaliye aktarmak, şüphesiz ki güzelliktir. Fakat önemli olan sunulan bilginin kim tarafından, hangi araçla sunulduğu değil; sunulan bilginin doğru olup olmadığıdır. Çünkü yanlış öğreti kanserli bir hücre gibi yayılır. Bu hususta, Sultan Veled Efendimiz Hazretleri ile ilgili gerek sosyal medyada, gerek internet ortamında, gerek yazılmış bazı eserlerde yapılan yanlışlıklara dikkat çeken Ömer Tuğrul İnançer’in tespitlerini hatırlatarak ve bu gayeyle yanlışa düşmeyenlerden olmayı istedim. (Benim izleyip sizlere şimdi kısaca aktaracağım bu konuşmanın videosunu haberin altında bulabilirsiniz. M. E.)

Sultan Veled Efendimiz ile ilgili yanlışlıklar

Sırrın Sırrı” sempozyumunda Sultan Veled Efendimiz’in gerek yatay gerekse dikey hayatı ele alınmış, bu hususta pek çok ihtisas sahibi zevât-ı kiram tebliğ sunmuştu. Ancak bu zevât-ı kiram içerisinde, Ömer Tuğrul İnançer, Sultan Veled Efendimiz hakkında günümüzde yazılıp çizilen yanlışlıklara dikkat çekmiş ve bu yanlışlıkların düzeltilmesi gerektiğini belirterek; yapılan yanlışlıkları noktası virgülüne değin açıklamaya çalışmış. Ömer Tuğrul İnançer, sempozyumu düzenleyenler tarafından hazırlanan kitapçık da dâhil, ciddi yanlışlıkların olduğunu işaret ederek, bu nevi zevât-ı kiram hakkında fikir beyan edecek, metin hazırlayacak kişilerin ihtisas sahibi olmaları gerektiğinin altını çizmiş.

Sultan, hakikatte halka hizmet edendir

Konuşmasının hemen başında sultanın ne demek olduğunu, mükemmelen tarif buyurmuş İnançer: “Sultan hizmet edilendir, zahirde. Kul hizmet edendir, zahirde. Hakikatte ise Sultan halka hizmet edendir, onun için Rasulü Ekrem (s.a.v.) en büyüktür, en büyük hizmeti o yapmıştır, Hakkı öğretmiştir.” diyerek ‘sultan’ kelimesinin asıl manasına dikkat çekmiş ve Fahr-i Kâinat Efendimiz’in yüceliğinin, büyüklüğünün, hangi misyon üzere olduğunu işaret buyurmuşlar.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/ayrintidefteri/20888/uc-defa-halvet-etmis-bir-zat-halvet-bidattir-der-mi.html

Bu haber toplam 779 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim