• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Üsküp Osmanlı şiirinin Avrupa’ya açılan kapısı

Üsküp Osmanlı şiirinin Avrupa’ya açılan kapısı
Yunus Emre Kültür Merkezi, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Klasik Türk şiirinin değerlendirildiği bir konferans düzenlendi. Konferansta Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Gencay Zavotçu, Türk edebiyatında Üsküp’ün yeri ile ilgili sunum yaptı

Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi'nin (YETKM) edebiyat alanındaki etkinlikleri kapsamında bu kez, Üsküp ve çevresinde klasik Türk şiirinin izleri masaya yatırıldı. Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Gencay Zavotçu'nun verdiği konferansa edebiyatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve şiire ilgi duyan Üsküplüler katıldı.
Üsküp YETKM müdürü Feyzullah Bahçi, etkinlik hakkında şunları söyledi: “Balkan coğrafyasında Türk edebiyatı kadim bir geçmişe sahip. Bu kadim geleneğin devam etmesini arzu ediyoruz. Burada yapılan konferanslar ve bu tarz çalışmaların bu bölgede daha sık yapılması gerektiğine dair bir düşüncemiz var. Biz de kurum olarak önümüzdeki dönemlerde bu konferansları farklı konularda olmak üzere sıklıkla devam ettireceğiz.”
Balkan şairlerinin ortak özellikleri
Konuşmasında Balkanların Osmanlı kültürü ve edebiyatında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Gencay Zavotçu ise "Osmanlı’nın Avrupa’ya açılan kapısı" olarak nitelediği Üsküp'ün, kültürel ve edebi anlamda hem Osmanlıdan ilham aldığını hem de ona ilham verdiğini vurguladı. Üsküp ve çevresinde yetişen şairlerin klasik Türk şiirine olan katkısını dile getiren Zavotçu, dönemin kültür, sanat ve yönetim merkezi olan İstanbul'un edebiyatçılar açısından önemini ve Balkan şairlerinin ortak özelliklerini katılımcılarla paylaştı.
Zavotçu şöyle konuştu: “Üsküp ve çevresinde hatta Balkanlarda klasik Türk edebiyatının yetiştirdiği şairlerin yaklaşık 3'te 1'i bu bölgeden çıkmıştır. Bu bölgeden çıkan klasik Türk edebiyatının temsilcileri aynı zamanda bu bölgenin kültürünü, yaşayışını, inanış ve düşünüşünü de Türk kültürüne kazandırmışlar. Böylelikle edebiyatımız, kültürümüz daha da renklenmiş ve çeşitlenmiş. Bu bağlamda biz bu bölgeyi çok önemsiyoruz. Yüzyıllar boyunca bu bölgede yapılan çalışmalarla sadece maddi eserler ortaya konulmamış, aynı zamanda gönüller de fethedilmiş.”

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/devrilem/19716/uskup-osmanli-siirinin-avrupaya-acilan-kapisi-video.html

Bu haber toplam 1269 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim