• İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

EDEBİYAT ORTAMI DERGİSİ YAMAN DEDE KİTABI EKİYLE

EDEBİYAT ORTAMI DERGİSİ YAMAN DEDE KİTABI EKİYLE
İki aylık edebiyat/sanat dergisi Edebiyat Ortamı dergisinin 94. Sayısı (Eylül-Ekim, 2024), Sadık Yalsızuçanlar’ın yazdığı “Yanmaktır Efendim Biricik Çaresi Aşkın/Yaman Dede” kitap ekiyle yayımlandı.

Derginin giriş metni, Prof. Dr. Yalçın Koç’un Anadolu Mayası’na ilişkin yazılarından bir alıntıdan oluşuyor. Kapsamlı bir alıntı… Koç, bir yerinde şöyle diyor yazısının : “İnsan, insanlığını maya ile bilir. Maya olmadan insandan bahsedemeyiz. İnsanın kendini bilmesinden de bahsedemeyiz. Maya, esastır, özdür. Mayasını, aslını esasını bilen, gönlüne gelen, gönlüne çalınan kelamı bilen kendini bilir. Kendini bilmenin insan olmanın esası mayadır. Maya demek öz demek. Maya ile kastettiğimiz burada metafordur. Maya ile kastedilen Anadolu’ya Türkistan’dan gelen kelamdır. Bu kelam Anadolu’yu mayalamıştır. Bununla kastettiğimiz de insandır. Bu kelam olmadan beşerden insan olarak bahsedemeyiz. Anadolu’nun esası özü bu mayadır.”

Edebiyat Ortamı, son sayılarında, ya ilk kitabı yayımlanan veya yeni bir kitaba imza atan şair, romancı ve öykücülerle yapılmış söyleşilere çokça yer veriyor. Derginin bu sayısında, Yunus Nadir Eraslan, kitapları, yeni yayınları, edebiyat serüveni, anıları ve öykü anlayışı üzerine Hüseyin Su ile,  Oğuzhan Öztürk, Cem Sancar’la, Arafat Deniz, yeni şiir kitabı yayımlanan Ömer Yalçınova’yla, Kadir Tepe, Bayram Tayyip Aslıca ve Hüseyin Hakan’la, Oğuzhan Öztürk, Nihan Feyza Lezgioğlu ile  söyleşi gerçekleştirmiş. Birbirinden ilginç, son derece kapsamlı ve içerikli bu söyleşiler dışında Edebiyat Ortamı yine şiirle, öyküyle, denemeyle, makaleyle ve çevirilerle dopdolu bir sayı olmuş.

Derginin küçürek öykülerine ilişkin ayrıntılı inceleme yazıları kaleme alan Tufan Erbarıştıran, bu sayıda, Mustafa Uçurum’un, Edebiyat Ortamı’nda yayımlanan “Kapı” başlıklı kısa öyküsüne dair kapsamlı bir yazı yazmış. (Yeri gelmişken, dergi yöneticilerinden aldığımız bir bilgiyi ileteyim : Bu yazılar kitaplaşacak ve dergiye eşlik edecek şekilde okura sunulacak.)

Edebiyat Ortamı’nın bu yeni sayısının şairleri şunlar : Erdal Çakır, Davut Güner, Cüneyd Ensari, Yaşar Akgül, Ali Sali, Zeki Altın, Ünal Sarman, Mustafa Ruhi Şirin, Tarık Özcan, Ersin Özarslan, Mücahit Mehmet Musuloğlu, Deniz Schwarzwald, Ömer Vural, Ümit Zeynep Kayabaş, Mehmet Taştan ve Eray Demir.

Ayrıca dergide gerek klasik gerekse modern dünya şairlerinden seçkin çeviriler yer alıyor. Bunlar arasında, Arafat Deniz’in yetkin çevirisinden Hace Abdullah Ensari, Kemaleddin Hôcendî ve Haydarî özellikle anılmalı. Ayrıca şu şairlerden çeviriler dergide kendilerine yer bulmuş : Mona Kareem, Vergılıus. Stefan Zweid, Franz Wright, E.E. Cummings, Mark Strand, Ezra Pound.

Edebiyat Ortamı’nın sürpriz bir konuk-yazarı var : Alberto Manguel. Yusuf Atılgan’ın Anayurt Oteli’ne ilişkin bir yazısı bulunuyor dergide : “Anayurt Oteli/Girizgâh”. Yazıyı, Cüneyt Fâtih yaylacı çevirmiş.

Derginin öykücüleri ise şunlar : Mehdi Azari, Mehmet Şeker, Ahmet Ergin, Ahmet Fevzi Kibar, Fatih Selvi, Usame Yördem, Dilek Altundağ, Fatma Yavuz, Şeyma Çiçek, Cahit Çelikel, Tarık Özcan, Mustafa Uçurum, Davut Güner, Şahin Kurt, Hicret Birik, Fatma Nur Uysal Pınar, Ömer Vural, Ayşe Nur Menekşe Çalıkçı…

Dergiye gerek çeviri gerekse yazılarıyla katkıda bulunan yazarları ise şöyle sıralayabiliriz : İsmail Kıllıoğlu, Prof. Dr. Sadık türker, Sinan Ulakcı, Yahya Düzenli, Mehmet Kurtoğlu, Yağmur Alankuş, Elif Gül Mahur Sali, Bilal Kemikli, Aşur Özdemir, Fahri Tuna, Şaban Kumcu, Ali Tacar, Şifanur Özçelik Şirin, Hüseyin Cahid Doğan, Semih Diri, Rukiye Saran Aydın…

Edebiyat Ortamı’nın yeni sayısına eşlik eden kitabın konusu, 1962 yılında vefat etmiş olan bir Peygamber ve Hak âşığı, Yaman dede. Aslen Rum Ortodoks kökenden gelen fakat ihtidasından sonra tutkulu bir İlahî aşkla yanan Diyamandi’nin ünlü dizelerinin de yer aldığı şiirini kitapta bulabilirsiniz :

“Yak sînemi âteşlere efgânıma bakma
Rûhumda yanan âteşe nîrânıma bakma
Hiç sönmeyecek aşkıma îmânıma bakma
Ağlatma da yak hâl-i perîşânıma bakma

Yaşlar akarak belki uçar zerresi aşkın
Âteşle yaşar yaşla değil yâresi aşkın
Yanmakdır efendim biricik çâresi aşkın
Ağlatma da yak hâl-i perîşânıma bakma”

yaman-dede_kapak.jpg

 

Bu haber toplam 444 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim