• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Erdemli bir Osmanlı kadını: Fatma Aliye

Erdemli bir Osmanlı kadını: Fatma Aliye
Tanzimat döneminin önemli yazarlarından Ahmet Mithat Efendi Fatma Aliye Hanım için, “Erdemli Osmanlı kadınlarından olup bir hayli eseri Tercüman-ı Hakikat’imizin sütunlarını süslemiştir” der. Latife Beyza Kahvecioğlu yazdı.

Türk edebiyatının ilk kadın romancısı olması sebebiyle biricik olan Fatma Aliye Hanım, 9 Ekim 1862’de Ahmet Cevdet Paşa ve Adviye Hanım’ın kızları olarak dünyaya gelir. Osmanlı Devleti’nde ilk medeni hukuku “Mecelle”yi kaleme almış, hukukçu kimliğinin yanında devlet adamı, bilim insanı, tarihçi ve şair olan Ahmet Cevdet Paşa’nın bir Osmanlı aydını olması sebebi ile kızı Fatma Aliye, dönemindeki pek çok kız çocuğuna göre daha iyi bir eğitim alma imkânına sahipti. Ahmet Cevdet Paşa da dönemin toplumsal yapısının aksine kızının yetenek ve ilgisini destekler. Kızındaki öğrenme merakı ve entelektüel potansiyeli göz ardı etmez ve geliştirmesine yardımcı olur. Fatma Aliye, piyano dersleri almış; Arapça, Fransızca öğrenmiş ve bu dillerde tercüme yapabilecek yetkinliğe ulaşmıştır. Aynı zamanda matematik, edebiyat, tarih, hukuk, Arap tarihi ve felsefesi dersleri almıştır. Romanlarında müzik enstrümanları ile tarih ve makam bilgisi vermesi, yazarın müziğe de meraklı olduğunu göstermektedir. Dönemin kız çocuklarından farklı olarak ailenin yaşadığı konakta harem dairesi dışında babası ile birlikte selamlıkta vakit geçirmeyi seven Fatma Aliye, annesi ile babasına nazaran çok daha az vakit geçirmektedir.

Babasının isteği ile on yedi yaşında iken II. Abdülhamid’in yâverlerinden Kolağası Fâik Bey ile evlenir. Babasıyla yaptığı fikri tartışmaları eşiyle yapamaması; evlilikte aradığını bulamamasına neden olur ve bu durumu yazdığı eserlerde “Eşler arası denklik” olarak sıklıkla dile getirir. Başta eşi Fâik Bey’den destek ve onay göremese de zamanla edebi kişiliğini ve çalışmalarını eşine kabullendirir. Hatice, Ayşe, Nimet ve İsmet isimlerinde dört kız evlada sahip olan Fatma Aliye, kızlarını büyütürken bir yandan da gelecekte basılacak eserleri ile ilgilenmektedir.

Bu haber toplam 543 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim