• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Akıllı telefonların tarihçesinde onun adı var

Akıllı telefonların tarihçesinde onun adı var
Akıllı telefon tarihçesine adını yazdırdı Müslüman bilim adamı Bediuzzaman Ebu'l İzz İsmail bin Rezzaz el-Cezeri... Cihad Meriç yazdı..

Bismillah. Bilim, teknik ile besmelenin bir arada olduğu yazı birileri için hâlâ akademik olmaktan uzak. Bilim ve besmeleyi birlikte belki bir ilahiyatçı yazarsa otoriteler kabul edebilir; fakat bir bilim insanı bu şekilde yazıya giriş yapamaz. Böyle bir yazılı kural yok; fakat bir şekilde derinden hepimize öğretmişler.

12.yy dahisi mühendis Ebu'l İz Cezeri'nin, kitabının mukaddimesine bismillah ile başladığını, hamd, salat ve selam ile devam ettiğini büyüklerimiz bize öğretmedi. Ebu'l İz Cezeri, akıllı telefon tarihçesinde yer alan bir kaç Müslüman bilim adamından biri ve o listeye Türk bayrağının konulmasına vesile olan tek kişi. Akıllı telefonun teknolojik gelişimi tablosunda Türkiye'den bir Ebu'l İz Cezeri var; fakat biz maalesef onu yeterince tanımıyoruz. Al Jazari listede Müslüman bilim adamı olarak ümmeti temsil ediyor. Dilimiz döndüğünce kendimize model aldığımız bu değerli Müslüman bilim ve teknik adamını tanıtıyoruz.

İyiliğe ve ülkesine liderlik yapan salih yönetici

Bilim tarihi konusunda tüm dalları dikkate alarak derinlikli araştırmalara ihtiyacımız var. Yavuz Unat Bey'le yapılan röportaj bu anlamda ufuk açıcı. Yavuz Bey, Cezeri'nin "El-Câmi' Beyne'l-'İlm Ve'l-'Amel En-Nâfi' Fî Eş-Şınaâ'ti'l-Hiyelkitabının çevirisini yapan üç isimden biri. Kitabın içindeki teknik konular daha çok mühendisleri yani teknik adamları ilgilendirebilir; fakat kitabın mukaddimesi tıpkı İbn Haldun'un mukaddimesi gibi değerli, işini/ mesleğini Müslümanca yani aklı selim olarak yapmak isteyen herkesi ilgilendiriyor.

Tarihin derinliklerinden seslenen, Müslüman bilim adamının duruşunu ortaya koyan, akıllı makine mucidi Ebu'l İz Cezeri'nin kitabının mukaddimesi bize pek çok şey söylüyor. Besmele, hamd, salavat, şükürle mukaddimesine başlıyor. Kendinden önceki bilim insanlarını incelediğini ve uygulamalar yaparak kitaplardan öğrenme düzeyinden gözlem düzeyine ilerlediğini söylüyor. Burada eğitim, özellikle de mesleki eğitim ile ilgili can alıcı noktanın altını çiziyor. Kitaplardan, öğrenme düzeyinden uygulama düzeyine geçişin sırrını veriyor.

"Bazı eski ve yeni bilim adamlarının bu konuya ilişkin görüşlerini öğrendim." derken araştırmanın en önemli unsuru kaynak taramasının altını çiziyor.

"Dönemin hükümdarları ve filozofları benimle ilgilendiler." diyerek, bir bilim insanının çalışmasında ve kendini geliştirmesinde bulunduğu ülkenin âlimlerinin ve yöneticilerinin ne kadar etkili olduğunu bize anlatıyor.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18862/akilli-telefonlarin-tarihcesinde-onun-adi-var.html

Bu haber toplam 823 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim