• İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C

Ney ve Mevlevilik İlişkisi ve Büyük Neyzenler

Ney ve Mevlevilik İlişkisi ve Büyük Neyzenler
Beşir Ayvazoğlu, Ney’in Sırrı adlı kitabı ile, Cumhuriyet döneminde neye gönül vermiş üstatların hayatlarını, küçük anekdotları sunuyor. Sedat Palut yazdı.

Beşir Ayvazoğlu, hayatımızın kıyısında köşesinde kalmış, unutulmaya yüz tutmuş ya da hak ettiği değeri görmemiş birçok unsuru okurlarıyla paylaşıyor. Bunu iyi ki de yapıyor. Kapı Yayınları arasında çıkan Ney’in Sırrı adlı kitabı ile de, bize, Cumhuriyet döneminde neye gönül vermiş üstatların hayatlarını, küçük anekdotları sunmuş.

Ayvazoğlu, kitabı aslında 2002’de bol fotoğraflı olarak çıkardığını ve kısa sürede tükendiğini paylaştıktan sonra çeşitli sebeplerle yeni baskısını yapmamış. Elimizdeki kitap 2016 basımı. Yazar kitabın başında “Mevlana, Mevlevilik ve Osmanlı Estetik Dünyası” başlıklı makale havasında bir yazıyla okura merhaba diyor. Makalesinde Mevlana’nın şehirli kültürü temsil ettiğine, bu sebeple göçebe Türkmenlerin Mevlana’ya karşı olduğuna değinen yazar; Mevlana’nın, mesajını yüksek zümrelere ulaştırmaya önem vermiş olmasının, bu yüzden hemen bütün eserlerinde Farsçayı kullanmasının, halktan kopuk biri olduğu anlamına gelmediğine dikkat çekiyor. (S.10) Yazar, aile bağlarını dikkate alarak Yıldırım Bayezid’in eşi Devlet Hatun üzerinden Mehmet Çelebi’nin Mevlana’nın torunları olduklarını ve Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da siyasi birliklerini sağladığında Mevlevilerin kendine has gelenekleri olan bir müessese haline geldiğini belirtiyor.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/kitap/25434/ney-ve-mevlevilik-iliskisi-ve-buyuk-neyzenler

Bu haber toplam 1176 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim