• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Roger Garaudy, Endülüs modelini yazdı

Roger Garaudy, Endülüs modelini yazdı
Roger Garaudy’nin 'Endülüs’te İslam & Düşüncenin Başkenti Kurtuba' kitabının hem tarihçilere hem de ilahiyatçılara el kitabı olabileceğini düşünüyorum. Felsefeden kelama değin uzanan geniş bir ilim alanı var çünkü kitapta. Hatice Ebrar Akbulut yazdı.

Dünyanın incisi Endülüs, üç dini bünyesinde barındıran uzun ve verimli bir dönemdir. İnsan, zekâsı ve sevgisiyle insanlığı, kardeşliği kucaklayabildiği gibi, yine zekâsı ve hırsıyla kurduğu tüm iyilik ve ilim müesseselerini yok edebilir. Endülüs, üç dine mensup insanların hırsları, kinleri, düşmanlıkları sebebiyle karanlık bir döneme dönüşmüştür. Müslümanların birbirleriyle uğraşmaları, fukahânın birbirlerinin görüşlerini beğenmemeleri sonucu birbirlerine düşmeleri, Hristiyanlar arasında dinler arası evliliklerin tepkiyle karşılanması, bazı Yahudilerin Araplaşmalarının yine Yahudiler tarafından Yahudi gelenek, görenek ve kültürüne ihanet olduğunun düşünülmesi ayrılıkların, kızışmaların ve mevcut olan düzenin kaosa dönüşmesine sebep olmuştur.
Günümüzde İslamofobinin hangi boyutlara geldiğini gelişen olaylardan anlıyoruz. İslam’ın ırkçı bir yaklaşıma ve geri kafalı, yobaz insanların dini olduğuna Batı tarafından ve içimizdeki bazı Batı yanlıları tarafından karar veriliyor. İslam tüm dünyaya terör devleti olarak servis ediliyor. Roger Garaudy’nin kaleminden çıkan Endülüs’te İslam & Düşüncenin Başkenti Kurtuba kitabı, bu haksız yargıyı bertaraf ediyor. Bugün Müslümanca yaşamak, Müslümanlığın onurunu yerine koymak, İslam’ın sevgi ve merhamet dini oluşunu yeniden yeşertmek istiyorsak Endülüs modeline bakmak, örnek almak, uygulamak zorundayız. Savsözler yerine fikrî gelişmelere odaklanmalıyız.
Avrupa’da rönesans 13.yüzyılda İspanya’da başladı
Endülüs’te İslam kitabında savunulan ve amaç olarak gösterilen görüş de bu yöndedir. “Müslüman Endülüs’te olup bitenleri anlatmaktan maksadımız, şanlı bir ölüye bir anıt mezar inşâ etmek değil, aksine Endülüs’teki İslam düşüncesi ile Yahudi-Hristiyan düşüncesinin o çarpıcı birlik ve beraberlik anlayışını, ruhunu günümüze taşımaktır.” Garaudy, araştırmaları sonucunda vardığı bulguları kitabında aktarıyor. Can alıcı sorular sorarak okuru konuya bağlıyor, konunun derinliklerine çekiyor. “Müslüman Endülüs ve manevî başşehri Kurtuba, neden o ışıldayışın, böylesine parlak bir medeniyetin merkezi oldu?”

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19899/roger-garaudy-endulus-modelini-yazdi.html

Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim