• İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C

İsmail Kara 'Bir Kitap-Ömür' Diyerek Anlatmış Ali Birinci'yi

İsmail Kara 'Bir Kitap-Ömür' Diyerek Anlatmış Ali Birinci'yi
Ali Birinci, kitabiyat, matbuat, tarih, biyografi, terceme-i hal gibi kelimeler ile otomatik çağrışım yapan ilim adamlarının başında geliyor.
Ali Birinci, kitabiyat, matbuat, tarih, biyografi, terceme-i hal gibi kelimeler ile otomatik çağrışım yapan ilim adamlarının başında geliyor. Hakkında konuşmanın, değerlendirme yapmanın hakikaten zor olduğu bir isim. Bunu yapabilecek nadir insanlardan bir tanesi İsmail Kara. Yani 40 yılı aşkın bir süredir kendisini tanıyan, teşrik-i mesaide bulunan, aynı zamanda kitaplarının editörü, aynı zamanda kitabyiat ve terceme-i hal vadisinde yol arkadaşlarından bir tanesi. Dergah dergisinin Haziran 2018 tarihli 340. sayısında işte bu İsmail Kara-Ali Birinci ilişkisina dair bir yazı yer alıyor. Yazı az rastlanır türden olduğu için hem dolu dolu hem de mecburen erken bitmiş. [Yazının daha uzun versiyonu geçtiğimiz günlerde Polis Akademisi tarafından yayınlanan Ali Birinci Armağanı içinde de yer alıyor]
 
Yazının istisnailiği ve güzelliği bir yana, bir süredir Ali Birinci’nin eski konuşma ve yazıları ile ilgilendiğim ve bu konulardan bir şeyler yazabilir miyim acaba diye düşünürken bu yazının karşıma çıkması benim açımdan güzel bir tesadüf oldu. Evet, en azından bu yazıdan bahsedebilir ve o esnada başka konuşmalara da temas edebilirim.
 
Eskaza birisi onun çalıştığı konu hakkında birkaç kelam ettiyse…
 
Ali Birinci ismini geç tanıdım. Yazılarından birkaç tanesini okuduğumda ise hem hoşnut hem de rahatsız oldum. (Bu kendine has üsluba aşağıda yine gelebilirim herhalde) Birincisi yazılarında ekseriyetle başka hiçbir yerde bilgi bulamayacağımız bir adam ya da konu ele alınır. İkincisi başka hiçbir kimsenin görmediği ve kullanmadığı kaynakları kullanıyor. Ama eskaza birisi bu konu hakkında birkaç kelam ettiyse, Ali Birinci genelde bu şahsa ateş püskürüyor. Çünkü konuya ilgi duymuş kişi haliyle Ali Birinci ile kıyas kabul etmez derecede az çalışmış, bakabileceği kaynaklara bakmamış oluyor. Bunu yakalayan Birinci ise affetmiyor. Beni rahatsız eden de bu noktaydı açıkçası. Bazı zaman acımasızlaşan eleştiriler. Fakat bir yandan bakıldığında da oldukça samimi bir şekilde konunun öneminin altının çizilmesi, hakikatin ortaya konulması talebi… Bu fasıl başka bir fasıl.
Bu haber toplam 1318 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim