• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Asım Haluk’un Ellerinden Nasıl Tuttu?

Asım Haluk’un Ellerinden Nasıl Tuttu?
Nihat Çınar yazdı...

Biyografi, köken olarak Yunanca olup; bios (hayat) ve graphein (yazmak) söz­cüklerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kavramdır. "Biyografi, en kısa tanımı ile bir kişi­nin hayatının anlatıldığı metinlere verilen addır." Öyküleme ve betimleme teknikleri kullanılmak suretiyle gerçek kişilerin roman kurgusu ile anlatılmasına ise "edebî biyografi" ya da "biyografik roman" denmektedir.

Biyografi ile biyografik roman arasında ince bir çizgi bulunmaktadır. Hızlan'a göre; adeta tahterevallinin iki ucunda bu iki tür denge arasında durmaktadır. Bir yandan kurmaca ağır unsurken, diğerinde ise gerçek belgeler yer almaktadır. Biyografik romanlarda her zaman kahramanın gerçek ismi yer almayabilir. Kurmacadaki kahramanın üzerinden yapılan gönderme ve çizilen roller, özellikler okuyucuyu asıl kişiye götürmektedir. Bu okura sezdirme gücü yazarın da başarısını göstermektedir.

Birçok romancı biyografi türünden yararlanarak biyografik tarzda eserler ortaya koymuşlardır. Bu bağlamda, belli bir kurmaca içerisinde vaka anlatımı tarzıyla bir veya birden fazla gerçek kişiyi yine birçok yönüyle roman kahramanı olarak işleyen romanlar, biyografik roman olarak tanımlanmaktadır. Biyografik romanlarda kurmaca içerisindeki kişi veya kişiler, fiziksel ve ruhsal özellikleri, duygu ve düşünceleri, değerleri, değer yargıları, davranışları, hassasiyetleri, kahramanlık, başarı ve kabiliyetleri gibi pek çok farklı, öne çıkan özellikleri ayrıntılı olarak tahkiye edilir. Bir bakıma söz konusu kişilerin portreleri çizilmektedir. Biyografik romanların konusu çoğunlukla beğenilen ve başarılı kişiler olmuşlardır. Yazarın tarzına göre biyografi ( ye sadık kalınır) veya kurmaca ön plana çıkabilir.

Biyografik romanlar, kurmacanın özelliklerini içerdikleri gibi aynı zamanda belgesel niteliği de taşımaktadırlar. Biyografik romanlarda kurmacaya konu olan kahramanın nesnelliği ile kurmacanın öznel kurgusu iç içe geçmektedir. Böylelikle biyografi nesnel bilgiyi, roman ise kurmacayı temsil etmektedir. Bunun tabii bir sonucu olarak, bilimsel bir yazı türü olan biyografinin kurguya dayattığı nesnellik, roman türü içerisinde esnemekte ve böylece biyografik roman ortaya çıkmaktadır. Her ne kadar bu tür eserler, belgesel boyutuyla kurmacanın sınırlarını zorlasalar da, roman formunun gereği olarak kurmaca dünyasının özelliklerini de taşımaktadırlar.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/asim-halukun-ellerinden-nasil-tuttu-k5750.html

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim