• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

“Edebiyat Üzerine Söyleşiler” kitabı çıktı

“Edebiyat Üzerine Söyleşiler” kitabı çıktı
Türkiye Yazarlar Birliği Kırşehir Temsilcisi, yazar, akademisyen Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş’ın yeni kitabı “Edebiyat Üzerine Söyleşiler” Günce Yayınları arasından çıktı.

Kültüre, sanata önem ve değer veren Yiğitbaş’ın, YouTube de  “Kültür ve Edebiyatımızdan” başlığı altında gerçekleştirdiği canlı yayın edebiyat söyleşileri büyük ilgi görmüştü. TYB Genel Sekreteri, yazar, şair Mehmet Kurtoğlu ile başlayan söyleşiler dizisinde günümüzün önemli yazar, şair ve düşünce adamları programa konuk olmuştu.

Doç. Dr. Maksut Yiğitbaş 136 sayfadan oluşan eseri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

-Eser, pek çok orijinal ve özgün görüşler içermekte

“Pandemi döneminde yaptığımız "Kültür ve Edebiyatımızdan" programlarında kültür ve edebiyatımızın büyük ustaları ile yaptığımız söyleşiler nihayet somutlaştı, Günce yayınları arasında yerini aldı. Bu eserin ortaya çıkmasına vesile olan değerli dostum, büyüğüm Prof. Dr. Oktay Yivli'ye büyük bir teşekkür borçluyum. Söyleşiler yazıdan değil, sözden ve dolayısıyla da sesten türer. Yazı eskilerin deyimiyle hesabî ve de kitabîdir oysa anlık, dilden bir çırpıda dökülen söz açılımlara muhtaçtır. Evet 'Edebiyat Üzerine Söyleşiler' adıyla kitaplaşan bu söyleşiler yorumlanmaya olanak tanıyan pek çok orijinal ve özgün görüşler içermekte.

-Tarihe tanıklık eden edebiyat söyleşileri

Söyleşiler ‘de Hilmi Yavuz ile Necatigil'i, Beşir Ayvazoğlu ile Fikret'i, şair ve akademisyen ile Prof. Dr. Oktay Yivli ile Öykü Nasıl Okunur'u, Mehmet Kurtoğlu’yla Üstat Necip Fazıl’ı, Abdullah Uçman ile Mehmet Kaplan Hocayı ve daha pek çok konuyu bugün olduğu gibi gelecekte de anılacağına inandığımız çok kıymetli isimlerle konuştuk. Canlı dili ve söyleşi üslubuyla kültür ve edebiyat bağlamında tatlı okunmalıklar sunan bu yapıtın Türk edebiyatı için hayırlı olmasını diliyorum. “Kültür ve Edebiyatımızdan” programının basılı bir esere dönüşmesindeki temel hedef çok kıymetli konuklarıyla edebiyatımızın değerlerini ve mevzularını tarihe kaynaklık edecek şekilde kalıcı kılmak; programları izleyenlerin yanı sıra metne dönüşmüş bu haliyle okuyanların istifade etmesidir.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin teşvik ve destekleri ile gerçekleştirdiğimiz “Kültür ve Edebiyatımızdan” programlarına teknik imkân sağlayan Mustafa Ekici’ye, bu programların bir esere dönüştürme fikrini paylaşan Mahmut Erdemir’e teşekkür ederim.

Bizleri reddetmeyerek programlara katılma lütfunda bulunan Hilmi Yavuz’a, Beşir Ayvazoğlu’na, Prof. Dr. Mehmet Törenek’e, Prof. Dr. Oktay Yivli’ye, Mehmet Kurtoğlu ve Hasan Öztürk’e şükranlarımı sunarım. Kendileriyle program yapmamış olsam bile bu söyleşi kitabının tamamlanması ve yetkinliğe ulaşması için yönelttiğimiz sorulara yazılı cevaplarla katkı sağlayan Prof. Dr. Abdullah Uçman’a ve Prof. Dr. İbrahim Kavaz’a ayrıca teşekkür ederim. “Kültür ve Edebiyatımızdan”ın kitaba dönüşmesine imkân tanıyan Prof. Dr. Oktay Yivli’ye ve Günce Yayınları’na minnettar olduğumu ayrıca belirtmek isterim.”

Türk edebiyatına adını altın harflerle yazdırmayı başarmış edebiyatçıların, günümüz edebiyatçılarının bakış açıları ile değerlendirildiği söyleşiler bu alanda çalışmalar yapmak isteyenler için kaynak eser niteliği taşıyor.

Edebiyat Üzerine Söyleşiler / Maksut Yiğitbaş / Günce Yayınları / Yayın Tarihi: 13.01.2024 / ISBN:            9786258264111 / Sayfa Sayısı: 136 7

                                                                                                                     Mahmut Erdemir

 

Bu haber toplam 287 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim