• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

Fazıl Özden’in şiir kitabı “Bir Bakış İçin” çıktı

Fazıl  Özden’in şiir kitabı “Bir Bakış İçin” çıktı
Prof. Dr. Nazım Elmas: “Dr. Fazıl Özden bu kitabında özgün imgeleriyle şiirini geliştirmiş, şiirinin sanat tarafını güçlendirmiş, seslerin musikisi ile ve hece ustalığı ile ahenk sorununu da çözmüştür.”

Türkiye Yazarlar Birliği Giresun Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi,  şair Dr. Fazıl Özden’in ikinci şiir kitabı okuyucuları ile buluştu.

İlk eseri “Yunus’un Sesi” yayınlandığında büyük ilgi gören Özden şimdi de “Bir Bakış İçin” isimli şiir kitabını çıkardı.

Mesleği hekim olmakla birlikte; TYB Giresun Şubesinde önemli kültür, sanat faaliyetlerinin gerçekleşmesinde önemli katkıları olan Dr. Fazıl Özden duygularını şiirle anlatan hekimlerimizden biri.

Kırmızı Çatı yayınları arasından çıkan “Bir Bakış İçin”; TYB Giresun Şube Başkanı, yazar  Olgun Albayrak’ın “Girizgah” başlıklı yazısıyla başlıyor.

Albayrak, Özden’in bir tabip olmasının yanında kültür ve sanat alanına da bigâne kalmadığını ifade ettiği yazısında, şairin şiir anlayışı hakkında şunları söylüyor:

“Kendisi bir tabip olması yanında kültür ve sanat alanına da bigâne kalmayan Fazıl Özden, özellikle şiir türünü kendisine asli kulvar olarak belirlemiş görünüyor. Okuduğumuz şiirlerinden hareketle şunu diyebiliriz ki Özden, hayatının her anını şiirle doldurmuş âdeta. Bazen bir filozof edasıyla zamandan, tefekkürden, dünyanın dengesinden, modern putlardan, ihtiyarlıktan ve hakikatin anahtarı olan “kün” emrinden dem vuruyor; bazen millî bir kimlik şuuruyla Yunus’tan, memleketin kömüründen, mirasından, illerinden, güllerinden özümüze dair çeşitlemeler yapıyor; bazen mecnunane duygularla bir bakış için ilanıaşk ederken bazense bir heccav kisvesine bürünüp keskin dizelerle adalet çıplak diyerek sordukça soruyor…”

“Özden’in şiirlerinde şekil ve ahenk özellikleri bakımından dörtlük, hece ve kafiye hususiyetlerine bağlı kalması, onun halk şiiri geleneğini önemsediğinin açık bir işareti. Bunun yanında fikir, duygu ve ilhamla yüklü serbest şiirlerinin de bulunması, modern şiire yönelik meylini de aşikâr ediyor. İster heceli isterse serbest kıyafetli olsun, kalbindeki safiyeti ve samimiyeti dolayısıyla şiirleri okuyanları sarıp sarmalayacak gibi duruyor her zaman. Umarız ki bu kavi yürek ve yivli kalem, çağıl çağıl çağlar ve nice eserler bırakır zamanın gerisine.”

Yazar, akademisyen, AK Parti Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas da, eserin girişinde “Şair Susarsa Biter Güzellikler” başlıklı metninde Dr. Fazıl Özden’in şairliği  ve şiirleri hakkında görüş ve düşüncelerinde şu ifadelere yer veriyor:

“Sus Ey şair yeter söylediklerin, Kuş kanatlarından haberler getir bana.

 Acıyı,

 Dağlar ardındaki acıyı yeter dile getirdiğin,

 Gül kokulu  gülücük taşı  bana...."

Şimdi şiir asrındayız.

Sözü gönüllere taşıyan ırmaklar arasında hafif bir sis aralanıyor.

Yeni söylemi şairlere bıraktık dostlar.

Sözler kurşun olur,

Özlemleri yine vuslata salar…

Şair söylerse son sözü söyler. Şair Fazıl Özden söylemiş ....

Hece'yi en güzel ve başarılı kullanan şairler arasına kendisini yavaş yavaş yerleştirmiş.

Bu kitabında özgün imgeleriyle şiirini geliştiren şair, şiirinin sanat tarafını güçlendirmiş,  seslerin musikisi ile ve hece ustalığı ile ahenk sorununu da çözmüştür.

Hemen her gönüle dokunan şiirler kaleme alan şairimiz, mizahi tarafıyla okuyucuyu bambaşka iklimlerde dolaştırmasını da biliyor…

Belli ki yüreğinin derinliklerinde bir sözü var söyleyecek. Mevsimlerin ötesinden gelen sesiyle yeni dünyaların kapısını açıyor…

Acıyı bal eyleyen şaire bugün ne çok ihtiyacımız var.  Sanatın bir kurşun gibi yüreklere değeceği bir yerde başka neye ihtiyaç var. Bu güzelliğin insanı nereden nereye götüreceğini elbette şair biliyor.

Yeni anları yaşamak istiyor musunuz?

Buralardan yeni alemlere taşınmak, başka bir ses, başka bir nefes duymak istiyor musunuz?

Şairin birinci kitabını elde edememiş olabilirsiniz. İkinci şiir kitabını yayınlayan Fazıl Özden'in sanata yolculuk istikametindeki yolcuğuna katılmak isterseniz,  sanatın büyülü ikliminde yerinizi ilerideki sayfalarda bulabilirsiniz.”

Bir Bakış İçin/ Fazıl Özden/ Kırmızı Çatı Yayınları/ Yayın Tarihi: 27.11.2023/ Sayfa Sayısı: 96 / ISBN:            9786256426191

Mahmut Erdemir

 

 

Dost Kalmadı

 

Her yoklukta çiçek açan

Dar gününde yoldan geçen

Tüm varlıkta seni seçen

Dünkü gerçek dost kalmadı

 

Tam arama hepsi çeyrek

Kim görüntü kim ki gerçek

Beş parmağı saymaz isek

Sanki gerçek dost kalmadı

 

Hayal neymiş var mı duyan

Kaf çalınmış Anka yayan

Günü bile zor anlayan

Kanki pek çok dost kalmadı

 

Ressam çizsin şair yazsın

Ahbap yaren mezar kazsın

Arasan da bulamazsın

Çünkü gerçek dost kalmadı

Fazıl Özden

 

Bu haber toplam 433 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim