• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C
  • Konya 19 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 26 °C
  • Trabzon 17 °C
  • Gaziantep 24 °C
  • Bolu 20 °C
  • Bursa 21 °C

Minyatürün dilinden 'Kuşların Şarkısı'

Minyatürün dilinden 'Kuşların Şarkısı'
Tasavvuf ekolünün mühim eseri Mantıku’t-Tayr’daki içkin, "istek, aşk, marifet, istiğna, tevhid, hayret ve fakr-u fena vadilerini aşarak Simurg’a doğru uçan kuşların zorlu yolculuğu" minyatür sanatıyla yeniden yorumlandı.

Minyatür sanatçısı Özcan Özcan’ın Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda ders verdiği öğrencileri ile hazırladığı “Mantıku’t-Tayr-Kuşların Şarkısı” sergisi 23 Mayıs’ta Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi’nde açıldı. 30 Mayıs’a kadar gezilebilecek sergide, Feridüddin Attar’ın Mantıku’t Tayr eserinin felsefesi minyatür sanatının görsel zenginliği eşliğinde sanatseverlere sunuldu.

Minyatür sanatının usta ismi Özcan Özcan’ın; Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda ders verdiği öğrencileri Arzu Akbulut, Aysel Çetincan, Aysel Güleser Ekşi, Ayse Nur Kapusuz, Emel Demir, Emel Sakarya, Fatoş Borbor, Füsun Yılmaz, Gülgün Keser, Hamiyet Leventoğlu, İsmet Gönenç ve Neslihan Bulut ile hazırladığı “Mantıku’t-Tayr-Kuşların Şarkısı Sergisi”nde Feridüddin Attar’ın kuşlarının Simurg'a yolculuğu  görsel bir şölen eşliğinde anlatılıyor. Her bir eserde “çizgilerin ve renklerin dilinden kuşların diline” yolculuğa çıkılan sergide, klasik minyatür anlayışımızdan farklı bir kompozisyon göze çarpıyor. Perspektif ve renk kullanımındaki sınırsız farklılıkların yanısıra figürlerdeki ve zeminlerdeki farklı fırça çalışmaları ile resim tadında sunulan eserler, klasik minyatür sanatına aşina gözlerde yeni bir ufuk açıyor. 

KLASİK SANATLARIMIZI DEKORUN ÖTESİNE TAŞIMALIYIZ

Sergi açılışında konuştuğumuz minyatür sanatkârı Özcan Özcan, son yıllarda ülkemizde klasik sanatlara artan ilgiden memnun olurken; gittikçe dekoratif sanatlara dönüşmesinden, sanatı ortaya çıkaran ruhun idrak edilmemesinden de bir o kadar rahatsızlık duyuyor. “Sanatlarımız insanı bir yere götürmeli. Dekoratif, süsleme ve hiçbir şey anlatmayan sanatlar olarak görülmemeli. Bunun değişmesi gerekiyor. İnsanlara bir şeyler anlatmak ve herkesi bütünleştirebilen bir kültür oluşturmalıyız. Bütün mesele bu” diyen Özcan; bu fikirlerinden hareketle üç yıldır ders verdiği öğrencileri ile iki yıl önce bu projeye adım atmış. Özcan şunları sòylüyor: “Çünkü iş aslında yaparken öğrenilebilen bir şey. Sergiyi hazırlamak kolay olmadı, çünkü ilk başta Mantıku’t-Tayr’ı öğrenmek gerekiyor. Hüthüt kuşu nedir? Hüthüt’ün vicdan olduğu söylenmez, bilinmez mesela. Hüthüt kuşu insanın kendini sorgulamasıdır. Simurg ise kendini sorgulayan insanın ulaşabildiği kâmil insan noktasıdır. Bu düşüncelerle yola çıktık ve katalog halinde bastığımızda da insanlara bir şey anlatmak istedik. Maalesef yeni yetişen nesil bunlardan kopuk büyüyor. Biz sanatlarımızı dekorun ötesine taşıyamazsak kültürsüz bir nesille karşı karşıya kalacağız. Şahsen minyatür adına, her tarafta aynı camiyi, aynı balığı aynı eserleri görmekten bıktım. Bu sergi ile minyatür sanatına yeni bir soluk getirmek istedik.”

Tasavvufun derin konularını kuşların dilinden dinlemek ve insanın hakikatin sırrına eriş macerasına tanıklık etmek isteyenler, Feridüddin Attar’ın kulaktan kalbe bir yol açan mısralarına minyatür ile farklı bir pencere açan Özcan Özcan ve öğrencilerinin “Mantık-ut-Tayr-Kuşların Sergisi”nde bu derinlikli ve renkli yolculuğu gerçekleştirebilirler.

Vahdet

Kültür - Sanat

Bu haber toplam 1459 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim