• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Moton: Bir Yeniçeri Hikâyesi

Moton: Bir Yeniçeri Hikâyesi
Umut İdiz yazdı...

Moton kelimesi İtalyanca'da "Coron"Yunanca' da "Koróni" karşılığına gelmektedir. Moton; Mora yarımadasının güneybatısında Kalamata bölgesinde bir liman şehridir. 1500 yılında Venedik Devleti'nin hâkimiyetinde olan Moton Osmanlı ordusu tarafından fethedilerek, Osmanlı Devleti'nin müstahkem bir şehri haline gelmiştir.

Yaşar Metin Aksoy, kaleme almış olduğu "Yeniçeri" adlı bu eser ile tarih ve edebiyatı harmanlamış ve okuyuculara bu kıymetli eseri sunmuştur. Bu eserde 16. Yüzyıl dünyasını, Osmanlı-Venedik mücadelelerini ve bölge halkının durumu okura aktarılmaya çalışılmıştır. Yazar, eserin yazılış sebebini şu şekilde açıklamıştır: "Osmanlı ordusunun belkemiği olan sipahilere kamerayı doğrultup onları Sipahi romanında okurlarıyla buluşturmam ve beklediğim ilgiyi görmesi üzerine ikinci romanımda bir yeniçeriyi anlatmaya karar vermiştim. Çok uzun sürmedi ve bir gün internet üzerinde ok yaralanmalarının cerrahi tedavi yöntemleri hususunu araştırırken Saray Baş cerrahı olan İbrahim Efendi ile tanıştım. Konuyla ilgisi olan Mehmet Gürlek'in doktora tezini (İbrahim Bin Abdullah'ın Cerrâh-Nâme (Alâ'im-i Cerrahîn) Adlı Eseri) okuyabilirler. Bir kısmı daha ileriye gidip Özlem Kumrular Hanımefendi'nin Moton Savaşı ile ilgili çevirilerine dahi ulaşacaktır."

Eser, Sultan II. Bayezid döneminde gerçekleşen Moton Kuşatması Osmanlı ordusunda olan bir yeniçerinin serüveni ve zorluklara rağmen pes etmeyen bir toplumu ele almaktadır. Bu eserde bir yeniçerinin yaşamı, savaşta yaşadığı olaylar okura sunulmuştur. Eserde, olaylar kronolojik bir sıra ile kurgulanmıştır. Eserdeki olay akışı şu şekildedir; Sırp köyünde yaşayan bir ailenin, iki erkek çocuğundan biri olan Vuşka, Osmanlı ordusuna alınarak Moton Seferine katılır ve macerası başlar. Moton Seferinde Osmanlı ordusunda yer alan Vuşka ve onun dostu olan Dragon etrafında cereyan eden olaylar ve Venedik yöneticileri tarafından haksız yere öldürülen Aleksia ve Balıkçı Manolis'in Aleksia'ya karşı beslemiş olduğu sevgisini gibi konular eserde yer almaktadır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/moton-bir-yeniceri-hikayesi-k5724.html

Bu haber toplam 465 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim