• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Mustafa Ruhi Şirin’den güzelden güzel bir şiir kitabı

Mustafa Ruhi Şirin’den güzelden güzel bir şiir kitabı
Mustafa Ruhi Şirin, 40 yılldır çocuklarımızın dünyasını zenginleştirmek için olağanüstü işler yapıyor. “Çocuk hakları” belki de sadece onun meselesi.

Çocuk edebiyatı ile başlangıçtan beri haşır neşirdi, nihayet “çocuk edebiyatı okulu”nu da kurdu. Çocuk Vakfı Yayınları hem muhteva hem de şekil olarak güzel kitaplarıyla başlıbaşına bir kütüphane meyana getirdi. 2016’dan beri Çocuk ve Medeniyet Dergisi’ni yayınlıyor.

Ruhi Şirin 1983’de yayınlanan “Masal Mektuplar”dan bu yana 20 den fazla çocuk kitabı yayınlamış. Bunların bir haylisi şiir kitabı. İşte bu kitapların sonuncusu “Güzelden Güzel”.

Bu gerçekten güzelden güzel bir kitap. Bir kere, Mustafa Ruhi, künyesinde kitabı “Çocuklar için dinî şiirler” olarak niteliyor. Bunun bir kararlılık ve cesaret işi olduğunu söyleyebilirim. Çocuklarımızı dinden uzak tutmak, maalesef eğitim sistemimizin temel işlerinden. Din yok ama dinimsi bir ideoloji okul öncesinden itibaren çocuklarımızın kafasına kazınıyor.

Kitap “Selâm” şiiri ile başlıyor. Sonra eski kitaplarımızda olduğu gibi “hamdele”makamında “Birsin Allahım” şiiri geliyor. Mustafa Ruhi, çocuk ruhuna, duyarlığına hitab eden güzel şiirleri ile hem dini edebiyatımızda hem de çocuk edebiyatımızda her zaman adı anılacak eserler ortaya koyuyor.

Şiir ezberlemek gerilerde kaldı denilebilir. Öğretimin ezberden kaçmasını dil ve edebiyat söz konusu olunca yanlış buluyoruz. Çocuklarımız ilk yaşlardan itibaren güzel şiirler ezberlemeli, bunları güzel okumaya çalışmalı. Bu ezber temeli daha sonra onun yazması ve konuşması açılarından çok ciddi faydalar sağlayacaktır.

Ruhi Şirin’in kitabında yer alan şiirlerin hepsi ezberlenesi şiirler. Kısa ve ifade kudreti yüksek mısralar. Şiirler de uzun değil, çoğu bir sayfayı geçmiyor. Bunun ezberlemeyi kolaylaştırdığından şüphe yok. Ezber konusunda vezin ve kafiyeli şiirlerin daha şanslı olduğunu da söyleyebiliriz.

İşte Güzelden Güzel’de ezberlenesi bir şiir:

Ezan ve Minare

Her ezan okunduğunda

Aklımıza gelir Bilâl

Minarelerin ucunda

Kiminle söyleşir hilâl?

Minareler gece gündüz

Işık ışık çiçek açar

Etrafında güvercinler

Birer melek gibi uçar

Bir yerde minare varsa

O yer adalet yurdudur

İslâm esenlik kardeşlik

Barış çağrısı yoludur

Namaza çağırır ezan

Bunu kuşlar bile anlar

O kadar çok dinledik ki

Sanki Türkçedir ezanlar.

 

Bu haber toplam 699 defa okunmuştur
  • Yorumlar 2
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim