• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023 çıktı

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023 çıktı
Kamu yayıncılığında önemli bir yeri olan Zeytinburnu Belediyesi, 'ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023’ü kültür yayınları arasından yayımladı.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın “Türkiye Yazarlar Birliği 45 yaşında” başlıklı yazısı ile katkı sağladığı dergiyi Asım Öz ve Aykut Ertuğrul’un birlikte hazırladı.

Zeytinburnu Kültür Sanat’taki etkinliklerin kronolojik dökümünün yanı sıra ülkemizdeki kültür sanat alanındaki gelişmelere ve gerçekleşen faaliyetlere de yer vererek bir “kültür kılavuzu” olma özelliği taşıyan dergi dördüncü kez okuyucuyla buluştu ve bu alana ilgi duyanlar için arşiv niteliği taşıyor. 

ZKS Kültür Sanat Yıllığı 2023 sayısında, TYB eski Genel Başkanı yazar Necmettin Turinay’ın “Kültür ve Sanat Alanının Planlanması ya da Yeni Kanonik Merkezin Oluşumu” başlıklı yazısı da yer alıyor.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy eserin girişinde, yıllığı yayınlama nedeni olarak şu ifadelere yer veriyor:

Kültür sanat dünyası dur durak demeden yapılan yeniliklerle tanımlı bir dünyadır…

Bilindiği gibi ZKS Kültür Sanat Yıllığı, ZKS’deki planlı, programlı etkinliklerin kronolojik dökümü ile Türkiye’deki önemli gelişmelerden bir kısmını derleyip bir araya getirirken, yıl içindeki gelişmeleri perspektif, yorum ve portre yazılarıyla kısa da olsa çerçeveliyor.

Hâliyle yıllığımızda ülkemizin kültür ortamına dair her ayrıntı yok ama belirleyici detaylar var. Bu yüzden yıllığımız, kültür alanını meydana getiren tüm dalların her birinde yılın bilançosunu kuşbakışı da olsa görmeyi mümkün kılan bir yaklaşımla hazırlanıyor. Kendine özgü yanları bulunan yıllıktaki yazılar üzerinden geçmişten geleceğe kültür sanat dünyamızın hem hafızasını hem de iradesini ortaya koyuyor. Son derece zengin ve geniş bir birikimle, rahatça okunan bir üslupla kaleme alınan yazılarda kültür sanat dostlarının öğreneceği ve tartışacağı önemli meseleler olduğu kanaatindeyim.

Bilge bir düşünür şöyle der: “İnsan, kendisinin kim olduğunu, ancak başkalarıyla yüz yüze gelerek bilebilir.”. Doğrusunu söylemek gerekirse zamanın akışında ilerlerken geriye, önceye, geçmişe dönüp bakarak belli meseleleri ayrı ayrı isimlerle, ayırt edici niteliklerine eğilerek tartışmak çok yerinde ve faydalı bir çaba. Gerektiğinde tekrar bakılabilir, başvurulabilir olmasına önem verdiğimiz yazılara bakınca yıllığımızın hacmi ölçüsünde bunun da gerçekleştiğini görmekten büyük mutluluk duyduğumu belirtmeliyim.

Ülkemizin kültür sanat hayatına ışık tutan ZKS Kültür Sanat Yıllığı’nın dördüncü sayısı, alanı çeşitli yönleriyle ele alan 48 akademisyen, sanatçı, yazar, şair, gazeteci ve eleştirmeni bir araya getiriyor. Köklerimizden geleceğe uzanan özgün bir kültür sanat politikası yaklaşımıyla 2022 Haziran’ı ile 2023’ün Mayıs ayı sonuna kadar bizdeki pek çok olaya yer vererek en silik mürekkebin en güçlü hafızadan daha iyi olduğu düsturu doğrultusunda çok değerli bir irade ortaya koyuyor.

Hayata nereden baktığınız attığınız her adıma, yaptığınız her işe siner. Hep beraber ihtiyaç duyduğumuz bütünlüklü perspektife katkı sunan yazarlarımıza ve yıllığın müşahhas hâle gelmesinde emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu çerçevede yıllığın, kültüre dair konuşmaların “kültürün iktidarı” için neler yapılması gerektiği seviyesine yükselmesine katkı sunacağına inanıyorum. Umarım kültür hayatımıza bütünlüklü bakma gayretini sürdüren ZKS Kültür Sanat Yıllığı alanın takipçileri için böylesi bir kavrayışı geliştiren yayınlardan biri olur.”

Yıllıkta; Abdullah Demir, Abdülkadir İmran Köse, Afra Kuşcu, Ahmet Yasin, Ahmet Zeki Gayberi, Ali K. Metin, Arif Dülger, Aşkın Özcan, Büşra Aydın, Cem Sökmen, Ceydanur Yıldırım, Elife Kılıç, Emirhan Ali Duran, Enes Yıldız, Ergün Avcı, Erol Cihangir, Ezgi Deniz Alphan, Gülnur İzi, Halil Koçakoğlu, Hüseyin Ahmet Çelik, Hüseyin Etil, İbrahim Altay, Kaan Mustafa Küçük, Mehmet Can Doğan, Mehmet Nezir Eryarsoy, Mehmet Semih Özdemir, Metin Erol, Musa Kâzım Arıcan, Mustafa Konuk, Mustafa Ökkeş Evren, Nazife Şule Göçer, Necati Mert, Necmettin Turinay, Nehir Aydın Gökduman, Orhan Karaoğlu, Ömer Kantarcı, Ömür Karslı, Saniye Vatandaş, Selçuk Türkyılmaz, Serhat Gültaş, Sevde Aslan, Sonay Günay, Soner Gündüzöz, Ümit Aktaş, Yakup Çetinkaya, Yalçın Çetinkaya, Yulet Hatice Biçer ve Yunus Emre Sağır perspektif, yorum ve portre yazılarıyla katkıda bulundu.

Kültür Sanat Yıllığı 2023 / Hazırlayanlar: Asım Öz, Aykut Ertuğrul / Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları / Yayın Tarihi: 07.08.2023 / Sayfa Sayısı: 456 / ISBN: 9786259903415

Yıllığa ulaşmak için: https://zeytinburnukitapcisi.com/Zeytinburnu-Kitapcisi-5-77.html

                                                                                                            

Mahmut Erdemir

tarama_20230822-(2).jpgtarama_20230822-(3).jpgtarama_20230822-(4).jpgtarama_20230822-(5).jpg

Bu haber toplam 521 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim