Tarihimizin izini sürenleri Malazgirt’e bekliyoruz

Tarihimizin izini sürenleri Malazgirt’e bekliyoruz

“Tarihi Milli Parkımızın inşaatının tamamlanmasından sonra, Anadolu tarihinin izini sürenleri 1071 Malazgirt Savaşının atmosferini ilçemizde hissedebilecekleri  bir ortamı sağlamış olacağız.”

Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü nedeniyle, Malazgirt’te yapılacak faaliyetlerle ilgili Belediye Başkanı Cengiz Altın ve çalışma arkadaşları yoğun bir çaba gösteriyor. Başkan Altın, sosyal ve kültürel belediyecilik, tarihi yapıların korunması, ilçenin tanıtımı ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

-Kültürel belediyecilikle ilgili kısa vadede neler yapıyorsunuz uzun vadede neleri gerçekleştireceksiniz?

Konuşmama başlamadan evvel, Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü hatırasına “IV. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni” faaliyetini ilçemizde gerçekleştirdiği için Türkiye Yazarlar Birliği’ne öncelikle teşekkür ediyorum. Etkinliğin ilçemizin kültürel, sosyal ve turistik gelişimine çok yoğun katkı sunacağına inanıyorum.

Göreve geleli daha birkaç ayımız oldu. İlçenin kangren olmuş acil sorunlarına hızlı çözümler üretmekle meşgulüz. Fakat halkımızın çok acil çözümler beklediği sorunların varlığı sosyal ve kültürel belediyeciliği arka plana atmamız için bahane değildir. AK Parti Belediyecilikte çıtayı çok yükseğe çekmiştir. Sosyal ve kültürel belediyeciliği, halkımız partimiz ile tanımıştır. Malazgirt’te yıllardır normal belediyecilik bile tam anlamıyla yapılmadığı için halkımızın bizden beklentileri çok yüksektir. Biz de beklentileri karşılamak için elimizden gelen gayreti göstermekte kararlıyız. 

Kültürel belediyeciliğin ilk şartı soysal belediyeciliktir. Sosyal belediyecilik anlamında fizibilite çalışmalarına başladığımız yoğun istihdam projelerimiz bulunmaktadır. Sosyal projelerimizin biran önce hayata geçmesiyle halkımızın kültürel etkinlik üretme ve tüketme alışkanlıklarının da gelişeceğine inanıyoruz. Popüler kültürün yanında İlçemizin sahip olduğu öz kadim kültürü de çok zengindir.

İlçemizin bayram kutlamaları, düğünleri, taziyeleri kendine has orijinal kültürel motiflerle bezelidir. Ramazan ayı boyunca gelişen dini ve manevi değerler birlik, beraberlik ve kardeşlik ile harmanlanarak pekiştirilir. Bu değerlerimizi ön plana çıkacağı festivaller, şölenler de düzenlemeyi düşünmekteyiz. Tarihi olarak da Malazgirt’in ülkemizin 2. Çanakkale’si olmasını amaçlamaktayız.

 

Tarihi eserlerin restorasyonuna önem veriyoruz

-Urartulardan Osmanlı'ya birçok medeniyetin izlerini taşıyan ilçedeki tarihi ve kültürel mirası korumak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bir şehir değerli olduğu kadar korunur. Malazgirt; devasa kalesi, stratejik yerlerde çift sıra su doldurulan surları ile sahip olan her medeniyet tarafından mücevher hassaslığıyla korunmuş güzide bir şehirdir. Her medeniyet ilçemizde izler bırakmış, kendi imzasını atmıştır. Başta kalemiz olmak üzere ilçemizin tarihi mirasının tahrip olmuş değerli eserlerini onarmak adına girişimlerde bulunuyoruz. Fizibilite projelerine başladık. Sadece ilçemizin değil medeniyetimizin göz bebeği olan eserlerimizi ülkemizin tarihi ve kültürel mirasına kazandırmak için var gücümüzle çalışacağız.

-Tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Malazgirt Savaşı’nın öneminin daha da iyi anlaşılması için tanıtım ve turizm amacına yönelik  çalışmalarınız nelerdir?

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı tanıtım faaliyeti sayesinde Malazgirt ülkemizde çok az ilçeye ve ile nasip olabilecek bir öneme sahip olmuştur. Tarihi Milli Parkımızın inşaatının tamamlanması ile Anadolu tarihinin izini sürenlerin 1071 Malazgirt Savaşının atmosferini hissedebileceği bir ortamın oluşacağına inanıyoruz. Başta Gençlik ve Spor ve Milli Eğitim olmak üzere bakanlıklarımızın geçmişini bilen, geleceğini geçmişinin ihtişamı ile şekillendirecek nesiller yetiştirmek amacıyla ilçemizi ve Milli Parkımızı ziyaret edilecek mekanlar içinde değerlendirmelerini amaçlamaktayız.

 

Kapsamlı bir tanıtım faaliyetini hedeflemekteyiz

-Üniversite, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları ile hangi alanlarda iş birliği yapmayı hedefliyorsunuz.?

Başta bütün ilçe tarihinin ve özellikle Malazgirt Savaşı’nın ayrıntılarının ortaya daha net konulması ve tüm yönlerinin açığa çıkması amacıyla üniversitelerle daha yoğun işbirliğine gitmeyi amaçlamaktayız. Bu tarih Malazgirt tarihi değil, Türkiye tarihinin başlangıcının ta kendisidir. Bu nedenle görsel medya yapımcılarının sinema, televizyon dizisi gibi eserlerde; yazarların hikaye, roman, şiirlerinde; sanatçıların müzik eserlerinde, resimlerinde Malazgirt’e yer vermesi sadece ilçemizin değil, ülke tarihimizin de gelişimine katkı sunacaktır. Bu amaçla da çalışmalar yapmaktayız.

 

Malazgirt denilince akla tarihin gelmesi bizler için bir şereftir

-Malazgirt Zaferi’nin 948. Yıldönümü hatırasına düzenlenecek “IV. Tarihî Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni” hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye Yazarlar Birliği’nin  değerli Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan ve TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ile yaptığımız görüşmeler sonucu bizleri kırmadılar ve bu güzide etkinliği ilçemizde yapmayı kabul ettiler. Şölenimiz, ilçemizin göreceği en büyük kültürel ve bilimsel etkinlik olacaktır. Bu onuru yaşamanın hazzını bütün Malazgirt iliklerine kadar yaşamaktadır.

Yıllarca olumsuzluklarla anılmış olan ilçemizin üç gün boyunca dolu dolu tarihe, romana, bilime doyacak olmasının önemini anlamak olmak için rastgele sokaktan geçen bir vatandaşın gözlerindeki ışıltıya bakabilirsiniz. İnsanımızla birlikte ülkenin en önemli 40 akademisyen, yazar ve sanatçısını misafir etmenin haklı gururunu göreceksiniz.

 Adından da anlaşılacağı üzere “Roman ve Tarih” konusunun ilçemizde işlenecek olması, Malazgirt deyince akla tarihin gelmesi bizler için bir şereftir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.

                                                                                                    Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1767 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim